Wpis z mikrobloga

Moim zdaniem, żeby móc zachować odpowiednie nawyki żywieniowe kluczowa jest dobra organizacja swoich działań w zakresie przygotowywania jedzenia. Macie jakiś przyrząd kuchenny, który pozwolił wam diametralnie przyspieszyć czas przygotowania produktów?

Od pewnego czasu używam grilla elektrycznego i ryżowaru, jest to wygodny sprzęt, ale np. grill wymaga długiego mycia, dlatego bardziej opłaca się robić duże ilości mięsa na raz. Do tego wygodne są szklane pojemniki z przykrywką, które można później użyć w mikrofali. Przechowywanie w szczelnych, przezroczystych pojemnikach różnego rodzaju składników jak np. orzechy, przyprawy, owies też dobrze się sprawdza w skracaniu czasu potrzebnego na przygotowanie jedzenia.

#mikrokoksy #dieta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mahapralaja: po latach różnych sprzetów nie ma nic szybszego niż patelnia i garnek. Wszystko inne często wymaga wiećej mycia/p---------a/zajmuje miejsca. Tak samo jak kupowanie często na zapas worów 5 kg kończy się, że coś zbrzydnie i te wory 5 kg ostatecznie leżą
  • Odpowiedz
@Kasahara: A mi właśnie duże zapasy pomagają. Mam swoje 5-7 ulubionych przepisów i staram sie miec duze zapasy polproduktow do nich. Na biezaco kupuje to na co mam ochote.

@Mahapralaja: mi mocno pomaga porządna obieraczka victorinoxa, blender Z ostrzem wyciąganym - łatwo się myje.

Z dodatkowych hintów - przepisy przeredagowuje zawsze tak, zeby bylo po kolei co robic i gramaturą podaną w gramach a nie szczyptach/odrobinach/cwiercszklankach - ewentualnie
  • Odpowiedz
@Mahapralaja: Grill tylko wydłuża ten czas, tak jak wspomniałeś, przez dlugie mycie. Ja wróciłem do smażenia na dobrej patelni z minimalna ilością tłuszczu, do tego od kiedy zaczalem kupowac mieso mnielone, to juz wystarcza kapka oleju moze 5g na 0,5kg mięsa a smaży sie to 5-10 min
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Mahapralaja: od paru lat garnek ciśnieniowy - taką np fasolę da się ugotować w 15 minut, namoczoną oczywiście. Ryż, suchy, też 15, w dodatku efekty są bardzo powtarzalne
  • Odpowiedz
@Mahapralaja: garnek, patelnia i piekarnik, nie ma nic szybszego. Do tego uporzadkowana kuchnia, przepisy dostosowane pod siebie i robienie jedzenia na kilka dni.
Wtedy w kuchni spędzam tak mało czasu, że raz na kilka dni z przyjemnością robię jakieś bardziej wyrafinowane jedzenie, które wymaga dłuższego czasu przygotowania.
  • Odpowiedz