Aktywne Wpisy

atteint +28
spośród wszystkich maili Epsteina, które do tej pory widziałem, najbardziej podoba mi się TEN.
poniżej tłumaczenie z translatora, bo jestem leniwy:
poniżej tłumaczenie z translatora, bo jestem leniwy:
Właśnie dostałem wiadomość od Boba Pine'a, który zapytał mnie, czy moim zdaniem Murray Gell Man byłby dobrym kandydatem do
Zodiaku.
Jak wiecie, to jedno z tych ostatnich tajnych stowarzyszeń. Zodiak jest jednym z naprawdę fajnych, ma
źródło: Opera Zrzut ekranu_2026-02-09_160222_www.justice.gov
Pobierz
chigcht +2
#olx to się zrobiła patologia.
Wystawiłem Renault Clio 1 z 1997 roku za 3000 zł.
Chłop chciał go kupić za 300 zł.
#motoryzacja #samochody
Wystawiłem Renault Clio 1 z 1997 roku za 3000 zł.
Chłop chciał go kupić za 300 zł.
#motoryzacja #samochody
źródło: 6dTYcl2JfIt4D0CHIlftugkyoBZtWcWP
Pobierz

Od początku grudnia mamy na oku mieszkanie, super lokalizacja, rynek wtórny, cena bardzo w porządku, tylko jedna wada - właściciele sprzedają przez pośrednika nieruchomości. Ale widać że typek chyba dopiero zaczyna robotę w branży bo jest całkowicie nieogarnięty xD
Początek grudnia 2025. Spotykamy się na oglądanie mieszkania. Właściciele, my i pośrednik który nawet nie otworzy drzwi bo właściciele robią to za niego. Mieszkanie fajne, decydujemy się, dogadujemy się na cenę i 2 dni później ponowne spotkanie na podpisanie umowy przedwstępnej. Kawka, jeszcze oglądamy szczegóły mieszkanka, no wszystko gra i buczy. 5 grudnia podpisaliśmy umowę, z zapisem że do końca stycznia 2026 mamy obowiązek przekazać pełną kwotę na rzecz sprzedającego, oraz zadatek 20% w przeciągu tygodnia od podpisania umowy.
Umowa podpisana, żegnamy się, idziemy z pośrednikiem do windy a ten w windzie wyciąga umowę z biurem nieruchomości na to, że mamy mu dać za nic nie robienie 2% wartości nieruchomości czyli 16 tysięcy złotych xDDDDDD
Powiedzieliśmy że się zastanowimy i poszliśmy do auta xD
Od razu jedziemy do banku i szybkim przelewem wysyłamy na konto sprzedających zadatek 20% czyli 160 tysięcy zł. Od teraz - zgodnie z kodeksem cywilnym - jeśli wykręcimy się z zakupu mieszkania, to sprzedający może sobie zachować zadatek, a jeśli sprzedający się wykręci to musi oddać nam zadatek x2, czyli 320k zł. Dzwonię wieczorem do sprzedających: potwierdzają zadatek zaksięgowany, siemano elo benc, zadowoleni ze hajs wleciał na konto.
Poniedziałek rano dzwonią sprzedający: ej słuchajcie bo pośrednik nieruchomości mówi że jak nie podpiszecie umowy z pośrednikiem to wówczas my musimy zapłacić mu wasze 16k xD Takim mają zapis w umowie. Zgodnie z prawdą powiedziałem że ja nie korzystam z usług pośrednika i nie wiem o czym mówią więc po prostu chcę sfinalizować pod koniec stycznia transakcję u notariusza i tyle mam obowiązków ze swojej strony xD
Pośrednik dzwoni do nas i straszy zerwaniem umowy xDDDDDD mówię mu "okej może Pan zachęcić swoich klientów do tego, ale wówczas muszą oddać zadatek w podwójnej wysokości"
- a to państwo już zapłaciliście zadatek? Tak szybko?
No tak xD
Więc jest impas jak talala, pośrednik chciał wydymać sprzedających i kupujących a tutaj wyjdzie że przez jego nieogarnięcie nie zarobi na nas nic i chyba nie zarobi za dużo na sprzedających xDD
Czekam z niecierpliwością na styczeń, mam notariusza na 12 stycznia xD
#posrednicy #mieszkanie #rynekwtorny #takbylo #c---------------a
Zakres czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami określa umowa pośrednictwa, której nie podpisaliśmy. Umowa wymaga formy pisemnej lub elektronicznej pod rygorem nieważności - Art 180 Ustawy o gospodarce nieruchomościami
Brak umowy pośrednictwa to brak podstawy do
"Mieszkanie w dzielnicy xx, przy ulicy xx, metraż, piętro, zainteresowanych proszę o kontakt +48 566 108 100" i tyle xD
Całkowicie mnie nie interesuje profesja osoby która wystawia ogłoszenie na stronie na Facebooku "Ogłoszenia Ożarów", jak dla mnie może być nawet księdzem alfonsem lub murarzem.
Interesują mnie zapisy umowy i nie wyobrażam sobie dawać komuś hajsu na podstawie tylko tego czym się zajmuje xD
@co_jest_kurde_noc_jest_kurde: a co do wystrycniecia posrednika na dudka, to nie wy to zrobiliscie tylko on sam sie zrobil. ze mna zawsze podpisywal posrednik umowe przed pokazaniem lokalu
@HexenHeretic nie ma, umowa to najprostszy wzór z neta xD sprzedający, kupujący i tyle
no przeciez podpisal umowe - z wlascicielem
a posrednik: wyglada ze dal sie zrobic w balona
@Arivederczi:
Może niedługo będzie trzeba płacić za odsłonięcie z PayWalla zdjęć na stronach z ogłoszeniami?
Pośrednik sam się dał zrobić w balona i to właściciele będą mu musieli zapłacić ¯_(ツ)_/¯
Jak to nie bait to brawo
@co_jest_kurde_noc_jest_kurde: tzn to bylo pierwsze mieszkanie ktore obejrzales i juz od razu zakup? bo nie wierze ze ogladales inne bez podpisania umowy z posrednikiem. no to musze powiedziec pogratulowac szczescia ze raz - oszczedziles na posredniku to jeszcze od razu zakup po pierwszym mieszkaniu jakie ogladales. albo pogratulowac baita ;)