Wpis z mikrobloga

Który z trzech poniższych framworków do JavaScripta jest obecnie najpopularniejszy wśród pracodawców i z tego względu naukę którego frameworka byście polecili dla początkującego frontend developera i dlaczego?

#programowanie #naukaprogramowania #javascript #react #angular #vuejs #webdev
Pobierz maciorqa - Który z trzech poniższych framworków do JavaScripta jest obecnie najpopula...
źródło: comment_1596033202pytqgaBFQVFJ2JUSgGY89o.jpg

Odpowiedz na pytanie z wpisu

• VueJS 16.0% (20)
  • Angular 30.4% (38)
  • React 53.6% (67)

Oddanych głosów: 125

• 19
@buntuubuntu: No i właśnie to mnie dobija xd

Załóżmy że szukam pracy jako początkujący frontend. Różne firmy używają innych framworków. Jedna firma woli Angulara, druga Reacta. No i skąd mam wiedzieć w jakiej frimie będę pierwszy raz pracować i jaki framework będzie mi potrzebny? xD

Teoretycznie mogę się spróbować nauczyć wszystkich 3, ale to jednak chyba zajmie mi zbyt dużo czasu nauki, nie?

Nie wspominając o tym, że kiedyś czytałem, że
@maciorqa:

Nie wspominając o tym, że kiedyś czytałem, że podobno nie ma sensu uczyć się czegokolwiek na zapas - jak będzie mi to potrzebne w pracy, to się wtedy nauczę.

to jest prawda jak już masz pracę, bo zapłacą Ci za to że się uczysz i to jest super

zanim dostaniesz pierwszą pracę to niestety musisz ogarnąć swoim kosztem
@maciorqa: @maciorqa:
1) ile to jest "za dużo czasu nauki"? w tygodniach/miesiącach?
2) co jest Twoim celem, złapać jakąkolwiek robotę jako frontend?

Chcesz wejść w rynek pracy, to naucz się podstaw wszystkich trzech i wymasteruj jeden. W swoim czasie, ryzykując.

PS. Jak na rozmowę przychodzi do nas ziomek co wymiata w JavaScript i zna dowolny jeden z wymienionych frameworków, to na 90% dostanie prace. A jak jeszcze powie, że zajrzał
@buntuubuntu: No właśnie ciężko mi powiedzieć, bo jeszcze nigdy nie uczyłem się żadnego frameworka z wyjątkiem Bootstrapa xD

Bootstrapa ogarnąłem w tydzień, ale wydawał mi się względnie łatwy. Teraz się zaczynam uczy JS (chociaż jako takie pojęcie o programowaniu mam, gdyż wcześniej uczyłem się trochę Javy i C++, więc ogarniam np OOP) i potem muszę raczej zacząć od jakiegoś framworka i wolałbym się uczyć tego, który jest najbardziej rozpowszechniony na rynku
@langle: Właśnie skończyłem trzeci i został mi już tylko ostatni semestr inżyniera xD

Prawdopodobnie w marcu będę się bronić i muszę do tego czasu ogarnąć parę rzeczy z webdevu, żeby zrobić w nich apkę na pracę inżynierską.

Jestem aktualnie na dość niskim poziomie jeśli chodzi o webdev z różnych przyczyn, o których nie będę tutaj pisać, bo to zbyt skomplikowane.
muszę raczej zacząć od jakiegoś framworka i wolałbym się uczyć tego, który jest najbardziej rozpowszechniony na rynku pracy.

@maciorqa: to olej VueJS i wybierz Angulara albo Reacta. Poświęć jeden dzień na oblukanie różnic i stworzenie hello world, a następnie wybierz ten który Ci siądzie bardziej i pogłębiaj wiedzę ;)
@maciorqa: każdy jest popularniejszy w innym środowisku.
Angular - korpo
React - startupy
vuejs - może 1 oferta na 10 ma go w wymaganiach, odpuściłbym na start.
Jakbym był juniorem teraz to wybrałbym React, zwłaszcza z tego powodu, że korpo woli zawsze seniora i rzadko są oferty typu Junior Angular Developer.
Po prostu wybierz jeden i zacznij napier#$&-@*... Ja kiedyś też tak się zastanawiałem między Ruby i pythonem, nie nauczyłem się żadnego a pracuje teraz w .necie :~~~D
@maciorqa: każdy jest popularniejszy w innym środowisku.

Angular - korpo

React - startupy

vuejs - może 1 oferta na 10 ma go w wymaganiach, odpuściłbym na start.

Jakbym był juniorem teraz to wybrałbym React, zwłaszcza z tego powodu, że korpo woli zawsze seniora i rzadko są oferty typu Junior Angular Developer.

@mcsQ: sporo dużych firm szuka obecnie reaktowców
@rimyi: no dużo jest czynników, jak już masz team reaktowców to też już raczej bedziesz robić tylko apki w reakt dalej. Generalnie jeden pies co sie wybierze.
Jestem aktualnie na dość niskim poziomie jeśli chodzi o webdev z różnych przyczyn, o których nie będę tutaj pisać, bo to zbyt skomplikowane.

@maciorqa: tak skomplikowane że pewnie sam nie wiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)