Wpis z mikrobloga

Mireczki,

Z racji, że niedługo pojawi sie bąbelek to zaczęliśmy z żoną myśleć o nowy samochodzie. Obecnie jeździmy #honda Civic VIII UFO no i co tu dużo mówić. Samochód jest świetny i bardzo go lubimy, ale jednak przy dziecku pasowałoby mieć coś innego. W tym najbardziej przeszkadza nam brak wyciszenia i jednak twarde zawieszenie. Dużo ludzi straszy nas też, że bagażnik jest za mały i nie pomieścimy wszystkiego.

Samochodu nie będe kupował teraz, pewnie najwcześniej na wiosnę ale chcemy wiedzieć wcześniej bo poszukiwania pewnie zajmą ze 2-3 miesiące, żeby się nie nadziać na szrota. Dodatkowo chcemy zaplanować budżet i odłożyć odowiednią ilośc gotówki.

No i własie dlatego pisze. Zrobiliśmy wstępny research, czytalismy różne opinie, testy recenzje. Odseparowaliśmy kilka interesujących modeli i wyszło nam na to, że chcemy kupić Honde Civic X 5D :D

Pewnie myśleliście, że będe pytał o poelca modele do X zł. Otoż nie tym razem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I teraz meritum sprawy
- ile hajsu mniej więcej trzeba przeznaczyć na "dziesione" koniecznie w wersji hatchback? Na allegro tak wstępnie patrzyłem to zaczynają się od 55tys w góre. Raczej wolałbym nie mieć jakiejś gołej wersji i później żałować, że chciałem przyoszczędzić hajsiwo i się wkurzać, że nie mam... nie wiem holdera na kubki albo klimatyzacji dwustrefowej :) Jakąs wersje wyposażenia brać? Teraz mam Sport i w sumie jestem zadowolony, chociaż troche mi żal szklanego dachu z wersji executive ;)
- jaki silnik się w tym bierze? Z tego co widzę, to najpopularniejszy jest 1.5 ale są też dostepne 2.0 (?) Teraz mam VIII 1.8 i dobrze wiem, że 1.4 to kaszana. Ale jak 2.0 to TypeR to jednak tez odpuszcze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Na co zwrócić uwage przy wyszukiwaniu modelu?

Chociaż na chwilę obecną najważniejsza jest dla mnie cena jaką musze założyć przy zakupie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aerwin: w X 1.5 to ten słuszny wybór z wystarczająca mocą, plusem jest tez to ze turbo ciągnie od dołu nie tak jak w ufo ze Ci muli do 3-4K obrotów ( ͡° ͜ʖ ͡°) możesz obczaić poleasingowe sztuki np z Masterlease, widziałem ze maja chyba obecnie 3 sztuki wystawione. Jak chcesz wyższe wyposażenie to szukaj lifestyle lub executive

Poooza tym nie wiem kto powiedział ze
  • Odpowiedz
Poooza tym nie wiem kto powiedział ze w ufo hatchbacku jest mało miejsca.

@bb89: ludzie którzy mają pawlacz w kombi (σ ͜ʖσ)

Dzięki za info o masterlease, nie znałem tego w ogóle
  • Odpowiedz
Głupot Ci nagadali. Ja Civic VIII dwóch synów woziłem i dało radę. I wakacje, i codzienna jazda. X wcale nie większy. Jako zapasowy mam jeszcze Hondę Stream.
  • Odpowiedz
@Aerwin mieliśmy tego hondziaka. Auto zostało skasowane jak miało 1,5 roku i... Już ponownie go nie kupiliśmy. Wybraliśmy inną markę i inny model i jesteśmy stokroć bardziej zadowoleni.

Przede wszystkim jest pierońsko drogie w utrzymaniu ale też było chyba z 6 razy na na naprawach gwarancyjnych. Może mąż jak będzie miał czas opowie więcej bo to był jego wóz i to on przede wszystkim nie chciał go kupować ponownie @Diplo
  • Odpowiedz
@nama: Honda pierońsko droga w utrzymaniu? Zrobiłem nią jakieś 30 tys km. i jedne co robie to koszty eksploatacyjne a zaznaczam że mam 11 letni samochó.
  • Odpowiedz
@Aerwin ale ja mówię o serwisie gwarancyjnym nowej hondy. Nowe auta też swoje kosztują jeśli chodzi o utrzymanie. Przez 3 lata nie zapłaciłam za serwis mojego auta tyle ile mąż w 1,5 roku za X
  • Odpowiedz
@nama: Aaaa rozumiem. Kupno nowej fury zostało odłożóne na bliżej nieokreślony czas. Stwierdzilismy ze zamiast szukac konkretnego modelu poczekamy na jakąś okazję :)
  • Odpowiedz