Przyszłość jest taka, że PCty będą jak routery i wszystko będzie przez sieć działało (w końcu mamy te SmartTV i może robić za monitor) XD https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3712479.html RemoteFX przeszło do mainstreamu, więc dzisiaj każdy dzieciak może mieć w miarę sensowną emulację GPU, zaś patrząc na to co potrafi docker i #linux, to pewnie i do gier się nadadzą za chwilę. Gdyby do tego maleństwa wpakować GTXa 1050 i oszczędnego Xeona z TDP 15-30W, to pewnie by i #vr odpalił. #pcmasterrace #takaprawda #windows #serwery #servermasterrace #wirtualizacja #embedded #iot
@majsterV2: ta przyszłość byłaby jedynie dla dużych miast ze względu na zajebisty internet na wsiach... czyli sobie jeszcze sporo poczekasz, najpierw internet musi być o wiele lepszy i bez problemu osiągalny
@zrodzony_w_przegrywie: U mnie światłowód ma być za parę miesięcy, zaś hardware które mam jest czymś, co się nadaje do takich zabaw, ale mówię tutaj o sieciach lokalnych. Obecnie na całej działce montuję sieć na 5Ghz do prac nad telerobotem i systemu AR. @fervi: Dobre żarty XD
@majsterV2: No nie wiem - Apple przechodzi na ARMy, więc mogą realizować politykę smartfon jako komputer. A tego typu projekty łatają tę dziurę ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy Linux do grania? Nie wiem. Może dzięki Google stadia się coś takiego stanie, ale wątpię. Możliwe, że Linux jest skazany na porażkę
@fervi: Nie jest skazany, jak dobre GPU to tylko Linux. Microsoft sam się poddaje z jądrem NT. Do tego X86 w chmurze domowej z dostępem przez ZeroTiera, to będzie przedłużenie pracy urządzeń mobilnych na jednym ładowaniu, jeżeli mowa o grach.
@majsterV2: Żadne dobre GPU nie będzie dobrze działać na Linuksie (albo tak jak na Windowsie po prostu). Czy Microsoft się poddaje? Może opracowują nowy kernel, ale sam robi takie cuda, że może im się udać.
No bo powiedzmy, że masz dobry komputer (no dobra, ty nie ;P Ale powiedzmy) i Windows na tym chodzi dobrze. A tutaj Microsoft odpala w VMce Linuksa (całego) i go tak ustawia, że nawet nie
@majsterV2: u Ciebie tak, ale w stanach płacą za transfer a prędkości nie pozwalają poza dużymi aglomeracjami. Trochę jeszcze poczekamy na rozwój tej technologii. Narazie to jeszcze ciekawostka.
Poza tym Xeon i Atom to dwie różne bajki jeśli chodzi o pobór mocy. Bardziej sensowny byłby mobilny i5. Mamy takie pudełeczka w biurze podłączone do tv i robi robotę jeśli chodzi i proste zadania.
@majsterV2: I o tym mówię, że Windows powoli spycha Linuksa na skrajności. Linux był popularny wśród twórców ML. Windows miesiąc temu pokazał, że już w sumie na tym polu nie trzeba mieć Linuksa, wystarczy Windows i uruchamianie Linuksa jako WSL2. A będzie gorzej
@fervi: Zaś deweloperzy robią dymy o urazy, kolor skóry i to co kto lubi w miejsca intymne XD Pietrek Kogucik to prorok kierunku rozwoju tej durnej cywilizacji.
@fervi: Jak masz otwarte sterowniki i dobrze ogarnięte układy, to OpenGL może płynnie między różnymi kartami obraz wyświetlać jak i filmy rozciągać (o ile CPU wyrabia z tym, lub jest hardwarowy codec). Miałem HD 6870 w x16 i obok firepro v4800 na pcie x1, Linux kochał te karty i aplikacje w OpenGLu szło miedzy nimi rozciągać na wszystkie monitory. Brakło mi tylko OpenCL a do farta, ale dziś wiem że
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3712479.html
RemoteFX przeszło do mainstreamu, więc dzisiaj każdy dzieciak może mieć w miarę sensowną emulację GPU, zaś patrząc na to co potrafi docker i #linux, to pewnie i do gier się nadadzą za chwilę.
Gdyby do tego maleństwa wpakować GTXa 1050 i oszczędnego Xeona z TDP 15-30W, to pewnie by i #vr odpalił.
#pcmasterrace #takaprawda #windows #serwery #servermasterrace #wirtualizacja #embedded #iot
źródło: comment_1594850644Hj6jhBBEvMP7x1iQv6twZn.jpg
PobierzObecnie na całej działce montuję sieć na 5Ghz do prac nad telerobotem i systemu AR.
@fervi: Dobre żarty XD
Czy Linux do grania? Nie wiem. Może dzięki Google stadia się coś takiego stanie, ale wątpię. Możliwe, że Linux jest skazany na porażkę
Microsoft sam się poddaje z jądrem NT.
Do tego X86 w chmurze domowej z dostępem przez ZeroTiera, to będzie przedłużenie pracy urządzeń mobilnych na jednym ładowaniu, jeżeli mowa o grach.
No bo powiedzmy, że masz dobry komputer (no dobra, ty nie ;P Ale powiedzmy) i Windows na tym chodzi dobrze. A tutaj Microsoft odpala w VMce Linuksa (całego) i go tak ustawia, że nawet nie
Poza tym Xeon i Atom to dwie różne bajki jeśli chodzi o pobór mocy. Bardziej sensowny byłby mobilny i5. Mamy takie pudełeczka w biurze podłączone do tv i robi robotę jeśli chodzi i proste zadania.
Pietrek Kogucik to prorok kierunku rozwoju tej durnej cywilizacji.
Miałem HD 6870 w x16 i obok firepro v4800 na pcie x1, Linux kochał te karty i aplikacje w OpenGLu szło miedzy nimi rozciągać na wszystkie monitory.
Brakło mi tylko OpenCL a do farta, ale dziś wiem że
Niestety, ale brakuje do szczęścia Vulcana