Wpis z mikrobloga

Myślę nad ogarnięciem dla siebie soczewek kontaktowych. Wada mi skoczyła do około -6,5 no i nie chciałbym robić kolejnych okularów bo już obecne -5 które posiadam są jak denka od jabcoka. Ale załóżmy taką sytuację że mi paprochów się dostanie do oka na którym jest soczewka. Co wtedy? Mam wyrzucić np. miesięczną soczewkę do śmieci? Przecież szkoda hajsu XD #soczewki #okulary #zdrowie #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@levusek1992: O laserze też myslałem ale to trzeba mieć stabilną wadę. Z 2-3 lata temu rzeczywiście było te -5 może -5,25. A dziś się dowiaduje że na jednym -6,75 na drugim -6 i -0,75 cylindra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pimenista ja zmieniłem juz dawno na "jednodniowe", które i tak noszę po 2-4 dni i nie ma problemu.
W miesięcznych zaraz po kilku dniach potrafiła się zwalić jakość lub od początku z taką soczewką było coś nie tak (ta sama partia, ta sama moc, a nie wyraźnie widziałem) i lądowała kasa do kosza, a taką jednodniową nie szkoda wyrzucić jak coś jest nie tak.

Bierz jednodniowe.
U mnie -6,00 i -5,75,
  • Odpowiedz
@Mattael: meczysz oczy, możesz je niedotlenuac w taki sposob a w niedotlenionej rogówce obserwuje się obrzęk nabłonka rogówki, obrzęk istoty właściwej rogówki, oraz mikrocysty i wakuole. Nie mówiąc już że zwiekszasz ryzyko uszkodzenia nabłonka rogówki a obecność drobnoustrojów zwiększa ryzyko stanow sprzyjających zakażeniom. Za 10 lat możesz zalowac.
  • Odpowiedz
@leoha za 10 lat to już dawno będę po operacji. A i nie wiem czy nie zrozumiałes źle. Ja ich nie noszę 2-4 dni bez przerwy, na noc zdejmuję.
  • Odpowiedz
Ja ich nie noszę 2-4 dni bez przerwy, na noc zdejmuję.

@Mattael: tak zrozumiałem.
Chodzi o przepuszczalność tlenu. Jednodniowe nie są projektowane, żeby utrzymywały ten parametr dłużej niż kilkanaście godzin - dlatego są tanie za jednostkę, jak nosisz je dłużej niedotleniasz oko. Nie zdziw sie jak Ci zbadają oko za 5 lat i powiedzą, że z operacji nici...

jak dbasz to też wkładasz do oka to samo przez MSC ( ͡° ʖ̯
  • Odpowiedz