Wpis z mikrobloga

Mircy bo sie tak zastanawiam i pomyslalem ze zapytam. Nie twierdze ze odpowiedzi jakie uzyskam przewaza w jakakolwiek strone ale chetnie poszerze horyzonty.
Sprawa jest nastepujaca:
Uzbieralo mi sie troche kasy i teraz albo moge splacic kredyt hipoteczny albo cos pokombinowac. Poki mamy takie stopy procentowe jak mamy to splacac za bardzo nie ma sesu-tym bardziej ze rata miesieczna mnie wogole nie boli (jest raczej nieodczuwalna) a z kolei przy obecnym oprocentowaniu lokat to trzymanie na lokacie tez mija sie z celem.
Wiec sobie wymyslilem ze moze w cos zainwestowac. Na gieldzie znam sie wcale (i nie mam czasu/ochoty sie poznawac) Nie mam na tyle kasy zeby zainwestowac w mieszkanie pod wynajem wiec wymyslilem se ogrodek dzialkowy.
Cel/pomysl jest taki ze bedzie gdzie wykoczyc/cos porobic a (chyba) wartosc raczej nie bedzie spadac a moze bedzie rosnac.
Macie jakies doswiadczenia/opinie/zdanie na ten temat? Poki co luzny pomysl i raczej robie research wiec wszelkie (merytoryczne) uwagi mile widziane.

Nie mam pojecia jak otagowac wiec jak ktos ma pomysl to niech doda odpowiedni tag
#inwestycje #inwestowanie
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gorzki99: ostatnio czytałem, że nadpłata kredytu to tak jak byś miał zwrot z inwestycji w wysokości oprocentowania raty kredytu - jeśli znajdziesz inwestycję, która da Ci większy zwrot to inwestuj.
  • Odpowiedz
@michallo3: problem w tym ze ja nie pytam o to w co inwestowac, co mi da dobra stope zwrotu. Ja pytam jekie sa zdania/doswiadczenia wykopkow jesli chodzi o zakup ogrodka dzialkowego.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Napisałeś w poście, że możesz albo spłacać kredyt albo kombinować - daję wskazówkę czym się kierować. Kilku Mirasów już napisało z czym się zgadzam - pozbyć się długu jak najszybciej jeśli jest taka możliwość i dopiero kombinować, bo uzyskać stopę zwrotu większą niż oprocentowanie kredytu nie jest takie łatwe. Ale oczywiście możesz mieć np marzenie posiadania takiej działki i z tym się nie dyskutuje :)
  • Odpowiedz
Ale oczywiście możesz mieć np marzenie posiadania takiej działki i z tym się nie dyskutuje :)

@michallo3: nie no takiego marzenia to nie mam :)

Z tym ze pozbyc sie dlugu jaknajszybciej to w jakimstam stopniu sie zgadzam i jestem za. Jednak caly czas patrze z perspektywy ze (poki co) ta rata mnie nie boli :) wiec niejako ja moge zainwestowac
  • Odpowiedz
@gorzki99 łopatologicznie, jak się nie znasz na inwestowaniu, to spłata hipoteki będzie dobrą inwestycją. Jeżeli masz na tym kredycie ~4%, to zwrot z tej inwestycji będzie na poziomie ~5% rocznie z każdej nadpłaty. Jeżeli wiedziałbyś jak inaczej, bez wkładu pracy własnej, wyciągnąć 5+%, to wtedy mógłbyś coś tam myśleć. A ogródek działkowy, jeżeli nie liczyć korzyści niepoliczalnych, przyniesie Ci straty.
  • Odpowiedz
@gorzki99: @Silvervend: Dodatkowo pamiętaj, że jak masz kredyt na 4% to żeby wykręcić taki zwrot z inwestycji musisz osiągnąć prawie 5% - bo od tego płacisz podatek Belki. Dodatkowo, "zysk" ze spłaty kredytu daje też inne korzyści które ciężko wycenić: spokojną głowę, brak banku w hipotece, może tańsze ubezpieczenie domu.
  • Odpowiedz