Wpis z mikrobloga

#windowsserver #windows #bazydanych #linux #proxmox #serwery

Potrzebuję odpalić niewielką bazę danych. Mam możliwe takie rozwiązania. Które najlepsze? Największą wadą winserver dla mnie to że muszę kupić licencję i pożera dość sporo zasobów (to akurat mniej ważne). System myślę odpalić w proxmoxie.

Co wybrać?

• Windows server + ms sql 11.8% (6)
  • Linux + ms sql 27.5% (14)
  • Linux + MariaDB 60.8% (31)

Oddanych głosów: 51

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MercedesBenizPolska: A do czego ma być ta baza przeznaczona? Jak wygląda reszta systemu? Jeżeli wszystko w organizacji jest trzymane na jakichś RHEL to może warto też pójść w tym przypadku w Linucha?
Postawić MariaDB i mieć z głowy.
Tym bardziej, że przy Windowsie dochodzi więcej utrzymania - takie jest moje zdanie
  • Odpowiedz
@derekperek122: Linuksa się nie boję, boję się tego że ten ms sql na linuchu to jakies niewiadomo co i jak to bedzie dzialac. Z mariadb nigdy nie korzystalem i nie wiem co to. Linux by mi najbardziej pasował bo tam trzeba postawić bazę i żeby to działało sobie parę lat bez dotykania. Cały czas się kompy z tym łączą przez program
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: działało mi za setkach tysiecy wejsc do sklepu e-commerce miesiecznie, ogolnie z momentami bardzo duzym ruchem, zadziała i Tobie w mniejszym projekcie.

tak czy owak, osobiscie moge polecic hostowanie jednak czegos innego niz mssql np. na Digital Ocean. mozesz tam jednym kliknieciem postawic caly serwer z baza danych (posgres, mysql). szybkie i wygodne, zero konfiguracji.
  • Odpowiedz