Potrzebuję odpalić niewielką bazę danych. Mam możliwe takie rozwiązania. Które najlepsze? Największą wadą winserver dla mnie to że muszę kupić licencję i pożera dość sporo zasobów (to akurat mniej ważne). System myślę odpalić w proxmoxie.
@niepoprawnyhumanista: wiem, odpalalem to i w czasie testow dzialalo. Pytanie czy to jest pelnoprawna wersja czy jakas proteza. To ma byc "na produkcji"
@MercedesBenizPolska: przez dwa lata używałem MSSQL Express na Linuxie w projekcie produkcyjnym, normalny legitny serwer. Wszystko działało. Przenieśliśmy się później na postgres gdy osięgnelismy bezpłatny limit 10GB i cebula mocno i taniej było zmigrować niż płacić.
@MercedesBenizPolska: A do czego ma być ta baza przeznaczona? Jak wygląda reszta systemu? Jeżeli wszystko w organizacji jest trzymane na jakichś RHEL to może warto też pójść w tym przypadku w Linucha? Postawić MariaDB i mieć z głowy. Tym bardziej, że przy Windowsie dochodzi więcej utrzymania - takie jest moje zdanie
@derekperek122: Linuksa się nie boję, boję się tego że ten ms sql na linuchu to jakies niewiadomo co i jak to bedzie dzialac. Z mariadb nigdy nie korzystalem i nie wiem co to. Linux by mi najbardziej pasował bo tam trzeba postawić bazę i żeby to działało sobie parę lat bez dotykania. Cały czas się kompy z tym łączą przez program
@MercedesBenizPolska: działało mi za setkach tysiecy wejsc do sklepu e-commerce miesiecznie, ogolnie z momentami bardzo duzym ruchem, zadziała i Tobie w mniejszym projekcie.
tak czy owak, osobiscie moge polecic hostowanie jednak czegos innego niz mssql np. na Digital Ocean. mozesz tam jednym kliknieciem postawic caly serwer z baza danych (posgres, mysql). szybkie i wygodne, zero konfiguracji.
@MercedesBenizPolska: AWS, Azure - można, ale po co. na Azure p---------a więcej niz w burdelu z AWS nie pracowałem ale to też dość duża krowa. Zerknij sobie na Digital Ocean, lepszego, wygodniejszego nie znajdziesz.
Potrzebuję odpalić niewielką bazę danych. Mam możliwe takie rozwiązania. Które najlepsze? Największą wadą winserver dla mnie to że muszę kupić licencję i pożera dość sporo zasobów (to akurat mniej ważne). System myślę odpalić w proxmoxie.
Co wybrać?
MSSQL również da się postawić na Linuxie.
Jeśli projekt maly to każda baza będzie dobra. Limit MSSQL to chyba 10GB w wersji free
Przenieśliśmy się później na postgres gdy osięgnelismy bezpłatny limit 10GB i cebula mocno i taniej było zmigrować niż płacić.
Postawić MariaDB i mieć z głowy.
Tym bardziej, że przy Windowsie dochodzi więcej utrzymania - takie jest moje zdanie
tak czy owak, osobiscie moge polecic hostowanie jednak czegos innego niz mssql np. na Digital Ocean. mozesz tam jednym kliknieciem postawic caly serwer z baza danych (posgres, mysql). szybkie i wygodne, zero konfiguracji.
@MercedesBenizPolska: reimplementacja mysql ale i tak jak nie musisz koniecznie mieć konkretnego softu to weź postgresa
pomysł 10/10 to jest np. to: https://www.digitalocean.com/products/managed-databases/
Zerknij sobie na Digital Ocean, lepszego, wygodniejszego nie znajdziesz.