Wpis z mikrobloga

#windowsserver #windows #bazydanych #linux #proxmox #serwery

Potrzebuję odpalić niewielką bazę danych. Mam możliwe takie rozwiązania. Które najlepsze? Największą wadą winserver dla mnie to że muszę kupić licencję i pożera dość sporo zasobów (to akurat mniej ważne). System myślę odpalić w proxmoxie.

Co wybrać?

• Windows server + ms sql 11.8% (6)
  • Linux + ms sql 27.5% (14)
  • Linux + MariaDB 60.8% (31)

Oddanych głosów: 51

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niepoprawnyhumanista: Postawiłem właśnie centOS na proxmoxie i odpalilem mssql. Działa, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Kupiłem poleasingowy server tx120, do tego dokupie 2 nowe dyski ssd w raid i powinno byc w miare ok. Lokalnie zawsze bedzie szybciej dzialalo. Nie mam swiatlowodu i rozwiazania lokalne duzo szybciej dzialaja w porownaniu do vps
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: mssql dziala i na linux i na windows ale odpalenie i uzytkowanie na linux wymaga troche wiecej zachodu, jest malo rozpowszechnione i mozesz trafic na problemy ktorych rozwiazania ciezko bedzie Ci znaleźć. Z tych trzech w prawdopodobnie najwyzszy prog wejscia.

Mariadb to fork (nie reimplementacja) mysql. Mysql to prawdopodobnie najpopularniejsza baza danych ze wzgledu na niski prog wejscia. Srednio sie nadaje do duzych projektow.

Postgresql to jedna z powazniejszych
  • Odpowiedz
@maniac777: właśnie zainstalowałem na centosie mssql, działa. Na bazie będę działał po sieci lokalnej za pomocą programu, więc pozostało server zakopać głęboko pod ziemią i nie dotykać, żeby nie zepsuć :) Póki co tylko testy, jeszcze dla bezpieczenstwa trzeba kupić ze 2ssd i raida z nich zrobić, ustawić backup i może się będzie nadawało na produkcje :)
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: u mnie na centos z kontenerem mssql. W ramach projektu postawione trzy. Deweloperski, przyszla produkcja oraz do testow penetracyjnych. Wszystkie przestaly dzialac okolo 1.5 miesiaca po uruchomieniu. Wymagaly po prostu restartu. Problem nadal mam niezdiagnozowany. Backupy i ich odtwarzalnosc to oddzielna kwestia. Sporo czasu zostalo przepalone na przygotowanie, przetestowanie i udokumentowanie.
  • Odpowiedz