Wpis z mikrobloga

✅ Jedno z pytań, które pojawiło się na mojej rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko Java Mid Developera tyczyło się debugowania zdalnego.
Wówczas nie potrafiłem odpowiedzieć na to pytanie, dlatego nagrałem specjalny materiał dla potomnych, oraz tych, którzy chcą sobie ułatwić życie podczas diagnozowania błędów w aplikacji.
Dodatkowo pokazuje jak debugować aplikację uruchomioną w ramach Dockera

Link do video-szkolenia: https://youtu.be/_jBroLn6LKQ
Więcej na temat zastosowania debugera znajdziesz w artykule: https://bykowski.pl/debugowanie-sprytne-sposoby-na-odnajdowanie-bledow-w-kodzie/

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #java #backend #technologia #informatyk #ciekawostki #jvm #byczazagroda #framework #spring #docker
SoftBull - ✅ Jedno z pytań, które pojawiło się na mojej rozmowie kwalifikacyjnej na s...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SoftBull: Mała sprawa:
Jak przygotowujesz odcinek to lepiej by było gdybyś miał przygotowany skrypt, bo masz tendencje do tworzenia złożonych zdań w ramach których uciekasz z wątkiem głównym.
  • Odpowiedz
@Verbatino: Kiedy ogląda ten materiał student/junior, to ciężko mu od razu załapać kontekst - przypadki, powód, cel. Stąd doprecyzowanie, chociaż domyślam się, że dla kogoś, kto interesuje "mięso" (bo wie czym jest debugowanie zdalne lub domyśla się na czym ono polega) jest to tylko zbędne przeciąganie ;)
  • Odpowiedz
@SoftBull: Nie, nie.
Naprawdę nie chodzi o merytorykę.
Mówię tylko o formie wypowiedzi. Zdania wielokrotnie złożone są naprawdę mało przyjazne.
Budujesz zdania w następującej formie:

Chciałem zjeść dzisiaj lody, ale zaczął padać deszcz, więc zmókłbym dlatego zostanę w domu i poczytam książkę na temat programowania reaktywnego, które może przydać mi się w przyszłości w pracy lub w projekcie prywatnym ponieważ jest to obiecująca technologia.

Po prostu można prościej i zwięźlej...
  • Odpowiedz
@SoftBull: Wybacz trochę nie miałem czasu wszystkiego obejrzeć sekunda po sekundzie, ale rozumiem, że ktoś wbija na ten url i Ty jesteś w stanie jego request złapać na debuggu, co się dzieje z jego perspektywy kiedy stoisz na breakpoincie? A jeżeli to nie chodzi o złapanie czyjegoś requesta, tylko swojego własnego, to czym właściwie różni się to od zwyczajnego debuggowania na localhoscie? W sensie, pracuję stosunkowo niedługo bo od 2
  • Odpowiedz
Zerknij na artykuł, tak opisałem różnice i przykład :) Jeśli coś po przeczytaniu jego nie będzie jasne, to śmiało pytaj :)
  • Odpowiedz