Wpis z mikrobloga

@dudi-dudi: tylko 2,5 o ile tak tanio za koszyk zebrania płacą to cena za zebranie, koszt wyhodowania tych 2kg to inna sprawa. Wiesz co roku nowe sadzonki, dbanie o nie, zapylanie żeby owoce zawiązały etc to trochę roboty jest.

Owoce sezonowe zawsze były z dobrym zyskiem bo są krótko dostępne, szybko się psują itd
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 103
@theodolit: oczywiście, racja pracy przy tym jest masę aby owoc na koniec zebrać. Lecz nie sadzilem że Polacy sa skłonni zbierać truskawki za 2.5 za koszyk. Ile uzbierasz na godzinę, 3-4 koszyki? Ciężka praca i mało platna
  • Odpowiedz
@Mzil: ee no nie wiem, jak hodowałem na działce to tal było (no co 3-4 lata wymiana), ale po drodze do pracy mijam poletko tryskawek takie komercyjne, co roku nowe sadzonki, przykrywane na noc folia, zapylane rozpylaczem, pielenie pomiędzy żeby krzaczki były odsłonięte etc.. troche tego jest
  • Odpowiedz
@dudi-dudi: sprzedają po tyle ile ludzie są w stanie zapłacić. Jeszcze nie ma czerwca, ludzie są spragnieni tego smaku. Niektórzy wydadzą i 50zł za kg, żeby poczuć ten smak i aromat. Za miesiąc i tak każdy już będzie rzygać tymi truskawkami, które będą za max 5zł/kg
  • Odpowiedz
  • 8
@dudi-dudi może truskawki się opłacają, ale moi dziadkowie mają sad wiśniowy (kto lubi te kwaśne skurczybyki...) i od lat ze skupu mieli tylko tyle, żeby opłacić opryski i zbieraczy. Na szczęście opłacalne to było w PRL-u a teraz robią to i tak hobbistycznie
  • Odpowiedz
@dudi-dudi: @theodolit: Jak mnie zawsze wkurza takie p---------e, ludzie za 2,5 zbierają a wy za 28 sprzedajecie?!
K---a pójdźmy dalej, ziemia za darmo płodzi a ktoś ma czelność pieniądze wołać.

Jak można być takim ignorantem, żeby tak trywializować cały łańcuch produkcyjno-dystrybucyjny od zasadzenia do wylądowania truskawki na stole konsumenta i sprowadzić go do "bo za 2,5zł zbierają koszyk"?
  • Odpowiedz
@theodolit: oczywiście, racja pracy przy tym jest masę aby owoc na koniec zebrać. Lecz nie sadzilem że Polacy sa skłonni zbierać truskawki za 2.5 za koszyk. Ile uzbierasz na godzinę, 3-4 koszyki? Ciężka praca i mało platna

@dudi-dudi w ciagu dnia od 100 do 200 koszyków, chyba ze masz 2 lewe ręce i jesteś leniwy
  • Odpowiedz