Wpis z mikrobloga

@ediz4: jak Ty sobie wyobrażasz funkcjonowanie VAT bez mechanizmu zwrotu VAT jeśli zapłacisz go od większej wartości niż sprzedasz?.....

Ja jako tylko konsument nie mam czegoś takiego jak zwrot VAT-u. Dlaczego ja mam kupować towar brutto a przedsiębiorca netto?

@ediz4: oczywiście że wpłaciła, ona sobie odliczyła, ale sprzedawca spinaczy zapłacił. To ile Ty byś razy chciał VAT płacić? XD Każdy w łańcuchu dostaw ma go płacić? Ty masz
  • Odpowiedz
@produktdotestow: Nie jest bo Biedronka sobie zrekompensowała tymi pieniędzmi vat który wydała na spinacze. Tym sposobem te pieniądze nie trafiły do budżetu. Przedsiębiorcy płacą do budżetu jedynie różnice pomiędzy vatem naliczonym a należnym.
  • Odpowiedz
@produktdotestow: W sensie że do bułki doliczyłą 0,0000000001 grosza i od tego zapłaciłem VAt tak? Przestań już wymyślać absurdy. Fakt jest że przedsiębiorcy VAT-u w większości nie płacą w przeciwieństwie od szarego Polak.
  • Odpowiedz
W sensie że do bułki doliczyłą 0,0000000001 grosza i od tego zapłaciłem VAt tak? Przestań już wymyślać absurdy. Fakt jest że przedsiębiorcy VAT-u w większości nie płacą w przeciwieństwie od szarego Polak.

@ediz4: zapewne zaokrąglają do pełnego grosza, albo to olewają i doliczają do droższych produktów. Przedsiębiorcy nigdy (a nie jak twierdzisz "w większości") nie płacą VATu od towarów i usług których nie konsumują tylko sprzedają dalej. A po pracy
  • Odpowiedz
@produktdotestow: Niekoniecznie. Weźmy przykład kopalni która VAT-u naliczonego będzie miała znacznie mniej niż należnego z racji że oprócz maszyn i narzędzi nic nie kupuje a koszty wydobycia to zdecydowana większa część ceny węgla. Natomiast VAT 23% doliczony jest do każdej tony węgla jaką sprzedadzą. Taka kopalnia może mięc miliardy VAT-u do odprowadzenia i stratę na wydobyciu.
  • Odpowiedz
@mirek_86: Mój ojciec jest policjantem... drogówki. Ja pracuje w prywatnej klinice w IT. Czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego mam stracić pracę?
  • Odpowiedz
no więc sam widzisz że przedsiębiorcy mają jeszcze gorzej niż normalni ludzie, w pewnych przypadkach muszą płacić VAT nawet kiedy osiągają stratę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@produktdotestow: Normalni ludzie muszą płacić zawsze więc mało mnie interesują ich straty.
  • Odpowiedz
Normalni ludzie muszą płacić zawsze więc mało mnie interesują ich straty

@ediz4: serio? Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim żeby "normalny człowiek" musiał płacić VAT od towaru którego nie kupił w celach konsumpcji.
  • Odpowiedz