Wpis z mikrobloga

@znikam5: Jak długoterminowo to obligacje oprocentowane inflacją +x opłaca się nawet zerwać przed czasem jeśli dłużej niż bodaj rok.
  • Odpowiedz
@epic_25: Jak patrzyłem na kursy większości funduszy to jest to jak palić pieniędzmi w piecu. Ci ludzie którzy nimi zarządzają mają w------e czy to przynosi zyski czy nie, oni sobie pewnie dają wypłaty niezależnie czy tracą czy zyskują, więc w------e mają czy zarabiają czy tracą. Byle były pieniądze z których sobie można wypłatę dać. A że tam są prawie zawsze miliardy wpłacone to dla nich nie braknie. Serio lepiej po
  • Odpowiedz
@epic_25: Praktycznie wszystkie fundusze (nawet te bezpieczne obligacyjne) spadły na łeb na szyję na przełomie marca i kwietnia, sam miałem zainwestowaną sporą kasę w funduszu opierającym się na złocie i na tych ogromnych spadkach tylko dokupiłem udziały, w końcówce kwietnia fundusz się odbił wyżej niż był przed koronakryzysem i zarobiłem prawie dwa razy tyle co włożyłem. Fundusze akcyjne jeszcze nie odzyskały wcześniejszych notowań ale wydaje mi się, że to tylko
  • Odpowiedz
Nie dość że z 1000zł miałbyś teraz 886 to jeszcze dzięki inflacji mógłbyś za swoje 700zł kupić równowartość 600zł.

@Hereticsheresy: niby skad taka inflcja mialaby byc? Odczyty pokazuja co innego, do tego nadchodzi pokryzysowa deflacja
  • Odpowiedz
Jak patrzyłem na kursy większości funduszy to jest to jak palić pieniędzmi w piecu. Ci ludzie którzy nimi zarządzają mają w------e czy to przynosi zyski czy nie, oni sobie pewnie dają wypłaty niezależnie czy tracą czy zyskują, więc w------e mają czy zarabiają czy tracą. Byle były pieniądze z których sobie można wypłatę dać. A że tam są prawie zawsze miliardy wpłacone to dla nich nie braknie. Serio lepiej po prostu kupować obligacje.
  • Odpowiedz
fundusz indeksowy inPZU

@RicoElectrico: Coś byś z nich polecił? Bo te polskie co przeglądałem to często wychodzą jak trzymanie kasy w banku nawet nie na lokacie tylko tak po prostu. Mniej więcej podobnie się traci xD Tak jakby oni nawet nie próbowali zarabiać, tylko zebrać hajs nakupić jakiegoś gówna w ciemno i wypłacać sobie pensje. A czy to rośnie czy spada to w------e, na pensje starczy.
  • Odpowiedz
@Khaine: sprawdź w polskich bankach fundusze luksemburskie z tzw performance fee, gdzie zysk zarządzającego jest zależny od wyników.
Oczywiste jest że w krótkim okresie mogą być spadki i możesz mieć wrażenie że to przepalanie kasy ale jest wiele wiele funduszy które na przestrzeni 10-15 wzrosły o 100-150%
  • Odpowiedz