Wpis z mikrobloga

Co z późniejszymi kosztami? Transport, konserwacja, przechowywanie itp. itd. w przeliczeniu na kcal będzie tym droższym im bardziej "wege" posiłek.


@prop: wut?? skąd taki pomysł. Jasne warzywa małokaloryczne są też nieefektywne ale one mają inne funkcje niż mięso. Bardziej porównaj sobie do warzyw strączkowych, a te mają znacznie tańsze koszty niż mięso (m.in. dużo wolniej się psują)
@iErdo:

robiłem kilogram sera i nie #!$%@? nie zmarnowałem 3 tysięcy litrów wody, a w warunkach przemysłowych gdzie liczy się oszczędność tym bardziej nie xD


I mleko do sera powstało z niczego? Przecież krowa musi wchłonąć około 1000 litrów wody na litr mleka. Wlicza się w to wodę, którą wypija, pasze jak kukurydza, trawa, buraki etc.
A to tylko samo karmienie krowy, gdzie jeszcze do czyszczenia sprzętu udojowego, chłodzenia, transportu do