Wpis z mikrobloga

Oto jak się maja te ceny OFERTOWE mieszkań do realiów. Deweloperzy po cichu obniżają ceny, tymczasem w mediach pojawiają się informacje o stabilności a nawet wzrostach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zabieg ma za zadanie utrzymać wysokie ceny na rynku wtórnym w jak najdłuższym czasie, podczas gdy deweloperzy mogą sprzedawać dalej po niższych o 15% cenach.

#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie #ekonomia #polska #gospodarka #finanse #mieszkania
mookie - Oto jak się maja te ceny OFERTOWE mieszkań do realiów. Deweloperzy po cichu ...

źródło: comment_1587712052OaXfotASDwAssea7KzliFm.jpg

Pobierz
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam znajomego działającego na rynku wtórnym. Tutaj sytuacja jest bardziej dynamiczna, więc ceny faktycznie opuszcza.
Przed epidemia rynek pierwotny to była dziura w ziemi, bo wszystko się sprzedawało. Mam i znajomego dewelopera. Nie obniża ani złotówki bo zanim budynek powstanie to ma pół roku, więc czeka na rozwój sytuacji.
Jeden i drugi przez lata wypracował sobie na tyle kapitału że nie musi sprzedawać już. A jednak podchodzą do tematu różnie.
Patrząc na
  • Odpowiedz
@mookie: Ty jesteś odbiorcą tego maila? Nigdy nie spotkałem się żeby deweloper przysyłał tabelkę z oferami. Zawsze pytasz o konkretne i dzwonisz, albo dostajesz link który wygasa. Może to klient "hurtowy".
  • Odpowiedz
@mookie: lapiecie jak pelikany. 33 m2 za 400k przed kryzysem? Takich cudow w standardzie deweloperskim nie bylo nawet przed kryzysem. Technika stara jak swiat, podajesz cene "sprzed" promocji, chociaz tej promocji nigdy takiej nie bylo.

Spadki beda, ale dewoleprzy zwolnia z inwetycjami (nie ma komu nawet teraz budowac). Chyba nie wyobrazacie sobie ze miesiac po rozpoczeciu kryzysu ceny mieszkan poszly 25% w dol xD
  • Odpowiedz
dramatem jest to że ludzie dalej uważają że inflacja - "wzrost cen" a nie wzrost ilości pieniądza w obrocie co skutkuje ewentualnym wzrostem cen ponieważ wartość pieniądza spada
  • Odpowiedz
@mookie: ceny w okolicach 10kpln za m2 po "rabacie". Skąd wiadomo że 2 miesiace temu nie było takiego samego pseudorabatu? przecież 10k za m2 przy mieszkaniu 2 pokojowym w KRK to nie jest niska cena
  • Odpowiedz
założenie że rynek wtórny kompletnie nie wie co dzieje się na pierwotnym a deweloper po cichu robi w wała Flipera jest naciagane. Obniżka i tyle. Nie wiem po co ta konspira.

@statystyczny_wykopowicz: flipery to dobrze wiedzą, ale ulica niekoniecznie.
  • Odpowiedz
to kto teraz kupi "odświeżone mieszkanie w pięknej kamienicy"

@4recki: ja kupie bo z "pięknej kamienicy" mam do centrum miasta "5 minut na piechotę" a a z tańszego (na dzień dzisiejszy budowanego "na o-------l" i w wygwizdowie) 1 godzinę samochodem i problem z zaparkowaniem na miejscu.
  • Odpowiedz