Aktywne Wpisy
wilk633 +157
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Wrrronika +7
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
- prawie wszyscy sa otyli (BMI >30)
- prawie wszyscy mają nadciśnienie albo cukrzycę
- większość jest w wieku 50-80 lat (tu pewne zakłamanie, bo starszych przyjmujemy bardzo rzadko nawet w czasach bez pandemii)
- 80% potrzebuje dializy i prawdopodobnie będzie jej potrzebować po wypisaniu że szpitala
- wszyscy potrzebują zaawansowanej wentylacji, z zaawansowanymi ustawieniami - nie do zastąpienia "hand-made" respiratorami
- właściwie wszyscy łapią nadkażenie bakteryjne
- wszyscy wymagają bardzo głębokiego uśpienia, w przeciwnym razie kaszlą i walczą z respiratorem
- żaden lek jak na razie nie pomógł nikomu na tyle, żeby ogłosić, że cokolwiek działa
Żadna to statystyka, ale z porównań z innymi szpitalami rysuje się dość typowy obraz kowidowego zapalenia płuc.
#medycyna #zdrowie #covid19 #anestezjologia
@Szamotowy_Marian: kiedyś będziesz w tym wieku i w takim stanie (a ogromna większość ludzi będzie) i jakiś młody chujek z wykopu napisze to samo :)
@volodia: bo BMI to słaby wskaźnik. Zmierz sobie jeszcze obwody na wysokości pępka i w najszerszym miejscu bioder (dla mężczyzn over 100cm w pępku i stosunek szerokości w pępku do najszerjszej części bioder over 1.0 to otyłość)
Poki co nie mamy komór leczniczych jak z filmu Elizjum. Ludzie beda umierac. Tez mam rodzicow, tez sie o nich martwie ale nie odrzucam tego co pisze @Szamotowy_Marian bo ma racje, okrutna, bolesna ale ma.
@AnsuzSowilo: jeszcze będziesz przepraszał moje aplikacje jak zejdę w wieku 26 lat XD
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@factoryoffaith_: co to znaczy?
@reveh: mało.
@hawudepeel: yhy, Amerykanie też tak myśleli.
Myślisz, że czemu blokuje się sprzedaż słodyczy w szkołach?
Z oczywistych względów nie mamy jeszcze danych na ile poważne i długotrwałe są to uszkodzenia.