Wpis z mikrobloga

Zgodnie z moimi oczekiwaniami dzisiaj poleciało 3 programistów z oddziału firmy którzy byli na #b2b. W takich momentach bardzo się cieszę że wybrałem prawdziwe zatrudnienie a nie kombinowałem tak jak oni z oszukiwaniem na podatkach.

Obserwowałem ich jak wychodzą z salki konferencyjnej po rozmowie z managerem. Udawali że nic się nie stało ale w powietrzu było czuć zapach potu i łez. Oczywiście zaczęli żartować że "hehe bezrobocie to najgorsze 15 minut życia programisty" ale oni już doskonale wiedzą że przez najbliższe pół roku nie znajdą żadnej pracy bo wszystkie firmy zwalniają. A nawet jak znajdą to w januszexie za pensję kasjerki z lidla. Ten kryzys będzie inny niż wszystkie, ten kryzys spowoduje że doceniona zostanie ciężka praca a nie kombinowanie na każdym kroku co mają we krwi ludzie na #b2b

#programista15k #programowanie #naukaprogramowania #pracait #bekazpodludzi
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Scaab: na jakiej podstawie stwierdzasz że b2b to oszustwo?
No to świetnie, nic tylko cieszyć się ich szczęściem.
1) nie będą pracować z schizofrenikiem
2) w tydzień ogarną zdalny kontrakt i zachowają płynność kiedy Ty będziesz oddawać 2/3 swojego zarobku na propagandę TVP
  • Odpowiedz
@Scaab: 2/10 bo odpisałem na oczywistą zarzutkę XD Przecież ty nawet w IT nie siedzisz, jak ktoś wcześniej zauważył, chwile temu byłeś ekspertem od nieruchomości XDD
  • Odpowiedz
@Scaab: Jestem pragramistą na B2B w małej polskiej firmie. Nawet w tych czasach bardzo się cieszę, że wybrałem tę umowę, która jest uczciwa najbarsziej dla pracownika i pracodawcy. Pozdrawiam ;)
  • Odpowiedz
@Scaab:

W takich momentach bardzo się cieszę że wybrałem prawdziwe zatrudnienie a nie kombinowałem tak jak oni z oszukiwaniem na podatkach.

Czyli:
- stwierdzasz, że ludzie na B2B płacą mniej podatków, ale i dostaję mniej od tych
  • Odpowiedz
@Scaab: ale wiesz że programista na B2B płaci więcej podatków niż na UOP, bo zazwyczaj mało co może odliczyć, a ty masz 50% koszty uzyskania przychodów dzbanie?
  • Odpowiedz
@Scaab: Mnie to tylko jedno zastanawia, w ilu przypadkach B2B to był świadomy wybór programistów, którzy może widzieli w tym korzyści a w ilu DG musieli założyć bo takie było widzimisię pracodawców a raczej firm outsorcingowych? Ile znasz przypadków pracy w outsorcingu na UoP i jaki to może być procent? Może kontraktorzy na B2B są jednak bardziej konkurencyjni z tymi na UoP? A może B2B jest idealne bo można kogoś
  • Odpowiedz