Naukowcy z Yale ustalili, co wywołuje stwardnienie rozsiane
Nowe badania naukowe wyjaśniają, co wywołuje stwardnienie rozsiane. Odkrycie może prowadzić do skuteczniejszych terapii i leczenia.
Dianka_1 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 127
- Odpowiedz
Nowe badania naukowe wyjaśniają, co wywołuje stwardnienie rozsiane. Odkrycie może prowadzić do skuteczniejszych terapii i leczenia.
Dianka_1 z
Komentarze (127)
najlepsze
“Sól ->cukier->tłuszcze zwierzęce“ powtórz
@xaveri1983: xD a na początku XX wieku H-----a była lekiem na kaszel. Co ci naukowcy. Chłopski rozum!!
Fakt, że dieta ma kolosalny wpływ, w jednym badaniu klinicznym grupa po chorych po przejściu na niskotłuszczowy weganizm miała tak dużą i trwałą poprawę zdrowia, że naukowcy uznali tłuszcz nasycony za główną przyczynę choroby. No ale taka dieta siłą rzecz będzie też uboga w sól czy chociażby w metioninę.
Podkreślam
@GrzegorzPorada: ...i jako dowód dał film na youtube z klonem jurka zięby.
Kwaśniewski jest chyba bardzo tluszczowy.
Ja jem low carb wiec w granicach 100 weglowodanow. Bez maki, cukru, duzej liczby owocow bardzo latwo
Poza tym sól ma mnóstwo minerałów. Jak ktoś filtruje wodę, to pozbawią ją również większości dobrych minerałów, warto więc do wody przefiltrowanej dodać troszkę soli i będzie git.
Co do braku tluszczow zwierzecych i wit D, to spoko. Tylko u nas problem z witamina D jest taki, ze jej poziom jest ustalony na max 30-50, keidy w takich niemczech czy usa, poziomy 100-200 to jest norma. Ja sam sobie podnioslem na 158 i czuję się wysmienicie, a ua nas powyzej 50 to juz toksycznosc...
Poza tym, pomyślmy. Większość przetworzonego żarcia to jest syf. Masa jakichś gum arabskich, guar, konserwantów, keratyny, chlorki, zbrylacze, jak weźmiesz jakis baton do ręki to tam masz masę, masę skladnikow. Jak wezmiesz jakikolwiek produkt, nawet ser, to masz tam jakies z d--y skladniki.
no przecież chorują miliony - częstość występowania SM w populacji to około 0.035%, co daje prawie 3 miliony chorych na całym świecie. Inna sprawa, że sól regularnie spożywa pewnie 90%+ populacji świata, więc na chłopski rozum to jakoś słabo widać tu zależność
- ilości plastiku w otoczeniu
- ilości pyłów pm2-pm10
- ilości fosforanów i glutaminianu w jedzeniu, w ogóle wysokoprzetworzonego jedzenia
- ilości spożywanego mięsa i antybiotyków czy leków podawanych zwierzętom, przez to np brak jakichś substancji produkowanych przez bakterie z biofilmu zwierząt albo biofilmu człowieka
- zmniejszona ilość ruchu
- jeszcze inne czynniki niewprost?