Wpis z mikrobloga

via Android
  • 2
@trzy_zero_piatki_na_trzech Kilka psiknięć z rozpylacza może mieć taki problem, że przy zwartej ziemi nie zdąży zmoczyć całej bryły, bo będzie odparowywać szybko i wilgotno będzie tylko na górze. Dlatego nie stosuje spryskiwacza.

Jeżeli jest dziurka w denku to taką ilością wody jak na filmie nie ma szans przelać.
  • Odpowiedz
@gobi12: ile czasu od wsadzenia kiełka do ziemi coś powinno się pokazać? Z nudów w tej kwarantanny zacząłem zabawę z papryczkami kupiłem nasiona jalapeno dość szybko wykiełkowały bo w 3 dni już 5 nasion miały kiełki a w 4 większy i wtedy je powsadzało dzisiaj 3 dzień od wsadzenia do ziemi i czekam aż coś się pokaże będzie już połowa sukcesu z pierwszą moją amatorską uprawą :P
  • Odpowiedz
@gobi12 przy tej mocno przesuszonej bym jednak postarał się najpierw podlać ją od spodu, bo z tego co pamiętam to na dłuższą metę woda która przelatuje przez glebę w ten sposób mocno wypłukuje składniki mineralne ( )
  • Odpowiedz
@PalaczTHC: to zależy jak głęboko go zakopałeś ;) myślę, że spokojnie możesz dać im tydzień - pamiętaj żeby stały w ciepełku i żeby miały wilgotno ale nie bagnisto. Reszta przyjdzie sama. Powodzenia!
  • Odpowiedz
@gobi12: A można podlewać tylko do tacki, żeby ziemia sama nasiąkała wodą?
Mógłbyś dla nauki poprowadzić jedną roślinę nagminnie przelewaną, żeby pokazać jakie ma to skutki w porównaniu z normalnym podlewaniem.
  • Odpowiedz
@loginu_brak: A i owszem można ;) Ale jak będzie mega wysuszona to możesz też w ten sposób ponadrywać korzenie!

@PalaczTHC: No powinno już coś wychodzić. O ile ziemia nie jest zbyt zbita i je powstrzymała.

@JemMandarynke: Tak ;) Tylko myk jest taki, że dziurki w denku mam tylko w kilku doniczkach pokazowych ;) Cała reszta jest bez dziurek :) Ale to już można powiedzieć lata wprawy
  • Odpowiedz
@jarnes: Hmm to zależy. Sadzę w rzędach naprzemiennie:
X X X X X
--X X X X
Odległość między rzędami gdzieś tak co 40 cm (liczone osiowo), a pomiędzy roślinami gdzieś tak ze 35 cm.
  • Odpowiedz
@JemMandarynke: W sumie masz rację ;P Znowu jeszcze z trzeciej strony to ja praktycznie nic nie podlewam z dołu :D Wszystkie tacki mi stoją tak koślawo przez różnicę wysokości biurko-parapet. Ale mam pomidory świeżo rozpikowane i stoją na płaskiej podłodze to może z nimi spróbuje się przekonać do podlewania od dołu! Na pewno jest to szybsza i wygodniejsza metoda.
  • Odpowiedz