Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja jestem zdania że kwarantanna całego społeczeństwa to złe rozwiązanie? Jestem przekonany że zdecydowanie więcej ludzi umrze z powodu nadchodzącego kryzysu niż z powodu samej choroby. Dobrym rozwiązaniem byłaby pełna kwarantanna osób zagrożonych, starszych czy młodszych ale chorych.

Szykuje się armagedon na rynku. Kwarantanna tygodniowa czy miesięczna nic nam nie da. Bezrobocie za 3/4 miesiące sięgnie 20-30%

I jest to 100x bardziej groźne niż ta cała choroba. Izolować osoby zagrożone i tyle

#koronawirus
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@maad Czytałeś że zrozumieniem to co pisałem? Wyizolować osoby starsze oraz zagrożone tym że wirus ich zabije (na przykład młody pacjent onkologiczny)

Pozostałym pozwolić normalnie żyć. Zdrowych ludzi zabija w jakimś promilu. Zdecydowanie więcej zabije nadchodzący kryzys.
  • Odpowiedz
Czytałeś ze zrozumieniem to co pisałem?

@Xtreme2007: Nie a o co chodzi? xD P------o mi się i przeczytałem że chcesz izolować osoby zarażone, a nie zagrożone. Teraz to ma sens ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Znowu-sie-nie-chce:

Choruję przewlekle, mam możliwość pracować w domu. Mąż też ma prace gdzie kontakt z innymi ma glwonie przez tel. Damy radę.

A nie, no to luzik arbuzik, skoro TY masz możliwość pracy zdalnej i MĄŻ ma możliwość pracy zdalnej, to problemu nie ma.

Tylko co z tymi, którzy takiej
  • Odpowiedz
@Dutch: też sie boimy co bedzie za pol roku bo na tyle mamy oszczednosci by firma jakoś przędła do przodu, nie planujemy zwolnienia, no chyba że przywalą ZUS x3, to nie moja wina ze tak sie stalo ani Twoja. Nikt nie potrafi uszczęśliwić wszystkich.
  • Odpowiedz
@Dutch: jak ci służba zdrowia padnie, to umrze jeszcze więcej ludzi. W całej tej kwarantannie nie chodzi o ratowanie ludzi przed zachorowaniem na Covid-19, ale o ratowanie służby zdrowia. Bez niej byśmy chyba wrócili do XVIII wieku i zaczęli umierać na choroby, na które już się nie umiera.

@Xtreme2007

Dobrym rozwiązaniem byłaby pełna kwarantanna osób zagrożonych, starszych czy młodszych ale chorych.

Nie wiem czy wiesz, ale młodsi też chorują
  • Odpowiedz
@Xtreme2007: @Dutch: @Znowu-sie-nie-chce:

Można by złagodzić kwarantannę, jednocześnie ograniczając skalę zachorowań gdyby wprowadzić:
- Więcej testów w celu identyfikacji kto jest naprawdę chory.
- Kwarantannę dla chorych "pod kluczem", a nie domową i liczenie na to że nie będzie wyłaził z domu.
- NAKAZ noszenia maseczek dla WSZYSTKICH. I nie musza być to maseczki profesjonalne. Mogą być improwizowane jak w Czechach.
  • Odpowiedz