Wpis z mikrobloga

@Robercig: RODO. Dzisiaj jak malołat skończy 18 lat to w świetle prawa może zabronić szkole informować starych o ocenach, frekwencji czy zachowaniu. Ale! Nie zwalnia to rodziców z dalszego utrzymywania dziecka do momentu ukończenia przez niego edukacji (tak, studia też się liczą ;))
  • Odpowiedz
@StrongSilentType:

Nie zwalnia to rodziców z dalszego utrzymywania dziecka do momentu ukończenia przez niego edukacji (tak, studia też się liczą ;))

Nie powtarzaj mitów. Obowiązek alimentacyjny nie jest bezpośrednio zależny od edukacji.
  • Odpowiedz
@StrongSilentType: tak już było od dawna, byłam w liceum w 2013 roku i wtedy też mogłam zabronić udzielania informacji o ocenach rodzicom. Rodo tu nie ma nic to rzeczy, to jest regulacja obowiązująca przedsiębiorstwa, a nie osoby prywatne.
  • Odpowiedz
@Limonene: no i tu sie zdziwisz, bo RODO broni przede wszystkim osoby prywatne, do tego zostało powołane. Użyłem pewnego skrótu myślowego, bo dzisiaj większość powołuje się na RODO. Oczywiście w naszym przypadku wchodzi też durna zasada że jak ktoś przeżyje osiemnaście pełnych obrotów kuli ziemskiej to niby nabywa jakichś super mocy i może stanowić o sobie, chociaż we łbie dalej kiełbie ;)
  • Odpowiedz
@StrongSilentType: chroni dane osób prywatnych, ale przechowywane w firmach. Jeśli ty masz dane np. kolegi to rodo cię nie obowiązuje.
I to nie skrót myślowy tylko błąd ;) bo to że wszyscy się teraz powołują na rodo to nic nie znaczy. W tym przypadku (odmowa udzielania informacji o ocenach rodzicom) rodo nie ma nic do rzeczy.
  • Odpowiedz
@StrongSilentType: ehhh. To nadal nie ma nic do rzeczy. Dwie zupełnie odrębne kwestie. Czyli co, wg ciebie jakby nie rodo to szkoła mogłaby rozdawać na ulicy ulotki z ocenami danego ucznia? No chyba nie. Oceny to nie są dane osobowe, więc nie kwalifikują się do rodo.
Poza tym kwestia ocen jest nieco bardziej skomplikowana - niby można je zastrzec, ale rodzice mają prawo do tych informacji, bo zgodnie z prawem
  • Odpowiedz
@StrongSilentType:
No nie będę płacił, żeby to przeczytać i się odnieść. ¯\(ツ)

Przeczytaj sobie odpowiedni fragment ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy i mi znajdź tam coś o edukacji w kontekście ustania obowiązku alimentacyjnego.
  • Odpowiedz