Wpis z mikrobloga

Dla tych, którzy chcą zacząć programować w Pythonie, Cisco udostępnia za darmo około 70-godzinny kurs w ramach NetAcad:
https://www.netacad.com/virtual/pcap-programming-essentials-python

Prowadzi od podstaw (w języku angielskim), jest dostępny sandbox do ćwiczeń, a na koniec modułów są testy.

Zawartość:
- Module 1 - Introduction to Python and computer programming
- Module 2 - Data types, variables, basic input-output operations, basic operators
- Module 3 - Boolean values, conditional execution, loops, lists and list processing, logical and bitwise operations
- Module 4 - Functions, tuples, dictionaries, and data processing
- Module 5 - Modules, packages, string and list methods, and exceptions
- Module 6 - The object-oriented approach: classes, methods, objects, and the standard objective features; exception handling, and working with files

#python #naukaprogramowania #programujzwykopem
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@livetwice: aż zerknę na ten kurs co oferuje. Mam wrażenie, że hype na Python robi dużo złego :( Ostatnio jak prowadziłem szkolenie zaawansowane grupie która "zna podstawy Pythona" okazało się, że musiałem połowę podstaw jeszcze wyłożyć
  • Odpowiedz
@spinel: w zamyśle zaawansowanego mowa jest o zaawansowanym użyciu pythona czyli własne dekoratory, menadzery kontekstu, iteratory, generatory, testowanie i tdd, debugowanie, pomiary wydajnosci, wykorzystywanie bibliteko wbudowanych jak functools, itertools, dataclasses, collections :)
  • Odpowiedz
@spinel: Wiesz, to ciężko wycentrować. A umiesz programować obiektowo? Bo jeśli tak, to jesteś krok dalej od grupy osób, dla której podstawy Pythona kończą się przed programowaniem obiektowym.

Dla mnie w języku ściśle powiązanym z obiektami, zrozumienie programowania obiektowego to mus na podstawach (a niestety widziałem dużo kursów podstaw, które ten temat olewają)
  • Odpowiedz
  • 1
@asterix61 samo zrozumienie obiektowości jest łatwe, ale przestawienie się na to może być trudne - przynajmniej dla mnie tak było. Wolałem początkowo napisać krótszy, bardziej syfiasty kod bez obiektów myśląc "dopóki działa jest ok". Przy ambitniejszych rzeczach się w końcu przełamałem i była to najlepsza decyzja odkąd się interesuję programowaniem.
  • Odpowiedz
@spinel: Przy ambitniejszych rzeczach, w zależności od architektury, ciężko lecieć na samych funkcjach :D Do prostych skryptów nie potrzeba klas (co pokazuje książka Automate Boring Stuff with Python). Jednak gdy chcemy tworzyć konkretny, testowany i rozszerzalny projekt to lepiej się wokół klas zakręcić :D

I uwierz mi, prowadząc szkolenia trafiałem na takie argumenty przeciwko wszystkiemu w obiektówce, że głowa mała xD

@aphen: W podstawowym tego słowa znaczeniu oznacza
  • Odpowiedz
@aphen: to spoko. To, co wymieniłem to podstawy, taka teoria. Każdy język ma potem swoje dodatkowe elementy związane z obiektówką :)

Przejrzałem właśnie kurs, wygląda on spoko dla kogoś, kto potrafi logicznie myśleć, ale nigdy nie programował - bardzo dużo szczegółowych informacji o tym jak co działa i dlaczego. Jeżeli ktoś zna jakiś język programowania, to prawdopodobnie będzie dużo klikać dalej. Poza tym są zadania z ich systemem do pisania
  • Odpowiedz
  • 1
@asterix61 zadam jeszcze jedno pytanie bo widzę, że znasz się na rzeczy. Zmęczyło mnie robienie niepotrzebnych projektów, a te praktyczne które udało mi się zrealizować powstają raczej w wyniku aktualnej potrzeby, więc nie mam pomysłów jak się dalej rozwijać. Bawię się w frameworki, ale pisanie strony sklepu widmo po jakimś czasie traci impet. Myślałem o jakichś wspólnych projektach, wolnym oprogramowaniu. Gdzie szukać niezobowiązującego zajęcia które polegałoby na rozwoju oprogramowania i co
  • Odpowiedz