Wsparcie dla pracowników i przedsiębiorców: Dania - 75% wynagrodzenia pracowników (w tym firm z sektora prywatnego) pokryje państwo, zawieszenie rachunków Holandia - 90% wynagrodzenia dla pracowników pokryje państwo, zawieszenie rachunków za prąd i wodę na 3 miesiące Francja - 500 mld euro dla firm i pracowników, zawieszenie podatków (ZUS itd.), opłat za prąd, wodę, gaz Niemcy - od 5 do 15 tys. euro w Bawarii dla samozatrudnionych, wniosek online, 550 mld euro na wsparcie dla firm i pracowników USA - 1000$ dla każdego Amerykanina, 1 bilion dolarów na wsparcie dla firm i pracowników Polska - pożyczka do 5 tys. złotych, ODROCZENIE (spłata na raty) ZUS, 40% wynagrodzenia może pokryć państwo
cieakawe dlaczego? są prostsze, niższe? Czy może państwo działa sprawnie, nie sra zmianami w prawie na lewo i prawo a za składki faktycznie oferuje coś w zamian co nie jest gównem?
@su1ik: A ty pewnie wyjesz do starego: "zobacz, na co idą moje podatki! podatki to kradzież!" stocznie, fabryki, cały przemysł. Dla kuca to to samo co cukiernia
@su1ik: dalej - nie hamuj się z tym swoim prymitywizmem. Ja wiedziałem z kim mam do czynienia - nie wierze tylko w profesje którą się niby zajmujesz. Mam złe zdanie o części lekarzy ale nie tak złe jakie Ty prezentujesz.
@sunny-d: Linki Bloomberg, Guardian, Reuters itd. żebyś nie posądzał mnie o złe źródła. Prościej mi znaleźć zagraniczne portale, ale jeżeli chcesz to może udałoby się znaleźć również polskie media.
@Antiax: oby nic nie robili. Idą wybory i będą same głupie populistyczne decyzje. Niestety takie rzeczy trzeba robić na spokojnie. A najgorsze jest to, że każdy będzie się licytował o to ile da z nie swoich (czyli ile zadłuży na wysoki procent i opodatkuję resztę).
Dania - 75% wynagrodzenia pracowników (w tym firm z sektora prywatnego) pokryje państwo, zawieszenie rachunków
Holandia - 90% wynagrodzenia dla pracowników pokryje państwo, zawieszenie rachunków za prąd i wodę na 3 miesiące
Francja - 500 mld euro dla firm i pracowników, zawieszenie podatków (ZUS itd.), opłat za prąd, wodę, gaz
Niemcy - od 5 do 15 tys. euro w Bawarii dla samozatrudnionych, wniosek online, 550 mld euro na wsparcie dla firm i pracowników
USA - 1000$ dla każdego Amerykanina, 1 bilion dolarów na wsparcie dla firm i pracowników
Polska - pożyczka do 5 tys. złotych, ODROCZENIE (spłata na raty) ZUS, 40% wynagrodzenia może pokryć państwo
#koronawirus #ekonomia #polska #francja #dania #holandia #niemcy
źródło: comment_1584529747OLgvfoJnkxV6u348zu26RI.jpg
Pobierz@gruby333: Nie przypominaj po po młotek pójdzie te 100 ton złota które przywieźli z Anglii (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
I Wyhamowując bezrobocie do rekordowo niskich wartości. Po prostu, Polska w ruinie, stary... Jak my się pozbieramy?
źródło: comment_1584552376VGR0WusdjLzzTSFEmO2Bfd.jpg
Pobierz@Planeta_odebete2: czego nie rozumiesz lewaku? Jedno z drugim się wyklucza? Coraz większe głąby z tych pisowskich trolli...
"W niemczech wiekszosc placi podatki"
cieakawe dlaczego? są prostsze, niższe? Czy może państwo działa sprawnie, nie sra zmianami w prawie na lewo i prawo a za składki faktycznie oferuje coś w zamian co nie jest gównem?
@impet: 80% minimalnej dla DG i umów cywilnoprawnych, 40% średniej krajowej dla śmieciówek vel uop
Komentarz usunięty przez moderatora
Dania:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/18/denmark-coronavirus-uk-government-workers-employees
@Antiax: nie do konca. Ma to być nie więcej niż 80% minimalnej