Aktywne Wpisy

LeonL +747

Ukiss +21
Polacy jeżdżą coraz starszymi samochodami - przeciętny wiek auta w Polsce (stan na I połowę 2024 roku) to już 14,7 lat, czyli o ponad 2 lata więcej niż dekadę temu. Średni wiek pojazdów stale rośnie od 2015 roku.
Najpopularniejsze modele, takie jak Volkswagen Golf, Audi A4 czy BMW serii 3, mają średnio ok. 17-18 lat. Najmłodsze auta (na przykładzie 10 najpopularniejszych marek i modeli) to Toyoty i Skody.
Eksperci ostrzegają, że starzejąca się flota
Najpopularniejsze modele, takie jak Volkswagen Golf, Audi A4 czy BMW serii 3, mają średnio ok. 17-18 lat. Najmłodsze auta (na przykładzie 10 najpopularniejszych marek i modeli) to Toyoty i Skody.
Eksperci ostrzegają, że starzejąca się flota
źródło: Średni wiek samochodu zgłaszanego do ubezpieczenia w Polsce wynosi prawie 15 lat
Pobierz

Tak jak obiecałem, wracam do swojego wpisu ze stycznia:
https://www.wykop.pl/wpis/46811651/czesc-jak-co-kwartal-publikuje-swoj-koszyk-inflacy/
zadeklarowałem się, że zrobię identyczne zakupy, jak na paragonie, który załączyłem we wpisie powyżej. Pomimo zbliżającego się zapewne hipermarketowego armageddonu związanego z pewną chorobą zakaźną udało się! Niektóre deficytowe produkty nawet w atrakcyjnej cenie :)
Poniżej załączam porównanie dwóch paragonów:
#finanse #inflacja #polska #budzetdomowy
źródło: comment_15834055826uZhlRMu9HMoPN6IBKvRh6.jpg
PobierzNa żółto zaznaczyłem te produkty, których identycznych jak w 2019 roku nie mogłem znaleźć - więc aby koszyk był spójny to je kupiłem, ale np. innego producenta. Owoce i warzywa na wagę porównywałem ceną za kg.
źródło: comment_15834061882zcdgsHlkYrzfGSlSfV3RT.jpg
PobierzTu przedstawiłem przeciętny koszyk swoich zakupów. Tak więc moja inflacja produktów żywnościowych/AGD wyniosła rok do roku ok. 12%. Co do usług, to np. mój czynsz wzrósł o ok. 10% a ceny komunikacji miejskiej też o ok. 10%, energia elektryczna - wzrost ok. 12%. W knajpach nie zauważyłem jakiejś poważnej zmiany,
Jeśli nie kupiłeś wszystkich produktów tej samej firmy to nie ma co porównywać. Jeden przykład w Kauffland rumianek kosztował od no name 2.50 do Lipton 5.50 za tą samą ilość sztuk i wagę.