Aktywne Wpisy

Wookash071 +29
Mam takiego jegomościa pod blokiem. Od dłuższego czasu dostaje jeść. Latem siedział na słonku, szukał mnie i czasem siostry po jedzenie. Podjeżdżałem pod blok o 2 w nocy to wybiegał znikąd za każdym razem. Jakby wiedział, że to ja.
Trochę mnie martwi ta pogoda. U mnie strasznie nie fajnie wieje i pada gęsty przelotny deszcz. To wpuściłem go do klatki schodowej, rozłożyłem mu koc który siostra my wyniosła. Wniosłem miske i dałem
Trochę mnie martwi ta pogoda. U mnie strasznie nie fajnie wieje i pada gęsty przelotny deszcz. To wpuściłem go do klatki schodowej, rozłożyłem mu koc który siostra my wyniosła. Wniosłem miske i dałem
źródło: 20240802_191208
Pobierz
lakukaracza_ +43
#powodz Serce pęka
źródło: pieseksmutek
Pobierz

Tak jak obiecałem, wracam do swojego wpisu ze stycznia:
https://www.wykop.pl/wpis/46811651/czesc-jak-co-kwartal-publikuje-swoj-koszyk-inflacy/
zadeklarowałem się, że zrobię identyczne zakupy, jak na paragonie, który załączyłem we wpisie powyżej. Pomimo zbliżającego się zapewne hipermarketowego armageddonu związanego z pewną chorobą zakaźną udało się! Niektóre deficytowe produkty nawet w atrakcyjnej cenie :)
Poniżej załączam porównanie dwóch paragonów:
#finanse #inflacja #polska #budzetdomowy
źródło: comment_15834055826uZhlRMu9HMoPN6IBKvRh6.jpg
PobierzNa żółto zaznaczyłem te produkty, których identycznych jak w 2019 roku nie mogłem znaleźć - więc aby koszyk był spójny to je kupiłem, ale np. innego producenta. Owoce i warzywa na wagę porównywałem ceną za kg.
źródło: comment_15834061882zcdgsHlkYrzfGSlSfV3RT.jpg
PobierzTu przedstawiłem przeciętny koszyk swoich zakupów. Tak więc moja inflacja produktów żywnościowych/AGD wyniosła rok do roku ok. 12%. Co do usług, to np. mój czynsz wzrósł o ok. 10% a ceny komunikacji miejskiej też o ok. 10%, energia elektryczna - wzrost ok. 12%. W knajpach nie zauważyłem jakiejś poważnej zmiany,
Jeśli nie kupiłeś wszystkich produktów tej samej firmy to nie ma co porównywać. Jeden przykład w Kauffland rumianek kosztował od no name 2.50 do Lipton 5.50 za tą samą ilość sztuk i wagę.