Wpis z mikrobloga

- Software Developer Engineer Intern w big name'ach (Google, Facebook, Amazon, Microsoft) na zachodzie
vs
- team leadowanie w startupie w Polsce (mały team dosłownie 5 osób)

Co Waszym zdaniem lepiej wybrać biorąc pod uwagę jak to potem wygląda w CV, a także to czego można się nauczyć?
#programowanie #pracait #praca #informatyka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@temokkor: problem w tym, że ja naprawdę nie wiem co potem będzie odbierane jako lepsze. Czy to będzie "uuu, był stażystą w big nejmie, czyli musi być ogarnięty + pewnie się tam czegoś nauczył, chociażby z pracy nad projektami w ogarniętej grupie" vs "uuu, kierował projektem, co prawda w malej firmie, no ale w takim razie musi być ogarnięty". Nie wiem co przybliży mnie do bycia "wyżej" w hierarchii

@
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Jestin: zależy jaki startup, jak długo zamierzasz pracować w tej pracy i na jakim poziomie doświadczenia jesteś obecnie.

Większość polskich startupów pod względem technologii to chlew obsrany gównem. Jest krucho z finansami, IT nie jest core biznesu więc większość sił i środków przekierowuje się na inne działy, zatrudnia się juniorów którzy mało umieją, jest nadmiar roboty, system to hack na hacku bo nie ma czasu robić nic porządnie, dług technologiczny, brak
  • Odpowiedz
@Heart: Ja już miałem takich team leadów ex Silicon Valley. Dajcie spokój, totalnie zaślepieni bez wyobraźni, że coś można inaczej i że jak coś działało w firmie z tysiącami pracowników nie ma sensu w firmie z 60 pracownikami.

Ehh, od razu sobie przypominam ten dramat.
  • Odpowiedz
@Jestin: FAANG w cv wyglada dobrze, ale jest to jednocześnie czerwona flaga w mniejszych firmach, sporo ludzi mieliliśmy po googlu którzy mieli „dość korpo” ale przez lata mieli wąska specjalizacje i wyjście poza ich mały malutki światek było problemem.
Ale jak całe życie chcesz skakać z korpo do korpo i ci to pasuje, a nic w tym złego nie ma wbrew temu co piszą na wypoku, to smialo.
  • Odpowiedz