Animacja wykresu: https://v.redd.it/zebvcclbcvf41/DASH_720 Nie ma już pasującego wzoru jakim mogli by się posługiwać chińczyki generując fałszywe dane. Mowa o tych tematach jakie się ostatnio przewinęły i co chwilę je ktoś wkleja. Cytat z reddita, proszę mnie nie pytać o szczegóły.
Niebieski pokazuje dopasowanie wykładnicze (nieskończony wzrost w tym samym tempie). Żółty pokazuje dopasowanie sigmoidialne. Zasadniczo zakłada to, że wirus jest ograniczony przez to, jak bardzo może się rozwijać, i jest oparty na modelu epidemiologicznym zwanym „SIS” (zobacz moje źródła, jeśli jesteś zainteresowany). Oba są bardzo różne. Wirus oczywiście musi przestać rosnąć w pewnym momencie, ale nie jest jeszcze jasne, czy pójdzie teraz żółtą ścieżką, ponieważ wiele modeli przewiduje znacznie wyższą liczbę infekcji. Co z tymi dwoma obszarami? Nazywa się je granicami niepewności, nie należy ich wykorzystywać do przewidywania. Wyobrażam je sobie jako coś takiego: jeśli dokładna kopia drugiej ziemi miałaby zacząć się w dniu infekcji, a potem wszystko byłoby losowe, ziemia # 2 prawdopodobnie leżałaby w tych obszarach.
W przyszłości postaram się wprowadzić bardziej zaawansowane modele, ale ich parametry są trudne do dopasowania. Będzie to jednak konieczne, ponieważ prosty model SIS wydaje się rozpadać, tak jak to miało miejsce w przypadku wykładniczym.
@QoTheGreat: z tymi wszystkimi wzorami i ludzmi za nimi stojacymi jest jeden problem. Nie uwzgledniaja tego ze ludzie to nie myszy w laboratorium. Ludzie maja informacje, je rozumieja, wyciagaja wnioski i podejmuja decyzje w oparciu o nie. Ktory z tych wzorow bral pod uwage to ze ludzie przestana wychodzic z domu? Ktory ze przestana uzywac komunikacji miejskiej? Ktory ze beda odkarzali przyciski w windach? Ktory ze beda po miastach rozpylali
Nie ma już pasującego wzoru jakim mogli by się posługiwać chińczyki generując fałszywe dane. Mowa o tych tematach jakie się ostatnio przewinęły i co chwilę je ktoś wkleja.
Cytat z reddita, proszę mnie nie pytać o szczegóły.
Więcej: https://www.reddit.com/user/tipfom/
#chiny #2019ncov #koronawirus #wirus