Wpis z mikrobloga

JAK ZOSTAĆ KEY USEREM SAP?
Mirki, proszę was o pomoc,

Jestem od 1,5 roku w dużej firmie w dziale finansowym. I wczoraj miałem rozmowę z dyrektorem finansowym, który oznajmił mi, że chce abym w przyszłości był kimś na zasadzie Key Usera SAP w dziale finansowym, głównie księgowości.

Macie może jakieś książki, kursy, szkolenia w które warto się zaangażować? Bo chciałbym w to wejść, a nie wiem za bardzo jak ugryźć temat.

Obecnie pracuję na SAPie, trochę pisać kody w VBA. mam podstawową wiedzę na temat finansów.
#abap #sap #programowanie #pracait #finanse #kiciochpyta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peoplearestrange: problem w tym, że u nas nie ma takiej osoby która ma obszerną wiedzę na temat SAP. Sytuacja wygląda tak, że dział potrzebuje automatyzacji, księgowe nie ogarniaja klikania w kąkuter a słowa automatyzacja i digitalizacja stawiają na równi z aborcją i degeneracją. Dyrektor coś ogarnia, ale on bardziej w sferze controllingu. Więc chciałbym troche samemu zapoznać temat.
  • Odpowiedz
@ATLETICO: Key user to osoba, która ogarnia procesy w danym obszarze, ogólnie wie co się dzieje w SAPie firmy w której jest zatrudniona i jest pierwsza linią wsparcia dla pozostałych użytkowników. Nie sądzę, żeby były Ci potrzebne jakieś dodatkowe szkolenia. Od automatyzacji są konsultanci.
  • Odpowiedz
@ATLETICO: po pierwsze: co właściwie chcą osiągnąć? Bo to jest w ten sposób, że ERP erpem ale do określonych funkcjonalności korzysta się z określonych rozwiązań. Przykładowo, jeśli mówimy o integracji większej ilości systemów i erpa w celu wprowadzenia automatyzacji procesów/workflowa - to tutaj SAP nie pomoże i trzeba myśleć o rozwiązaniach klasy ESB. Z drugiej strony - może chodzi o raportowanie i automatyzację raportowania? No to wtedy ESB to za
  • Odpowiedz
@winda_orbitalna: hmm, ciężko mi powiedzieć. Zapewne, jeżeli dziewczyny sprawnie posługują się Excelem, zapewne zależy mu na sprawnej wymianie danych, żeby one nie musiały klepać do systemu.No ale tylko się domyślam, pewien nie jestem. A jeśli chodzi o bycie konsultantem SAP, to od czego warto zacząć?
  • Odpowiedz
@ATLETICO: Jeśli chce spiąć istniejące systemy, excele i inne tegesy - to szyna jego wybawieniem. Bycie konsultantem SAP... tacy ludzie to pracują o integratorów, którzy sap wdrażają - jak Ci szef mówi, że masz się wykształcić na konsultanta sapowskiego to każ mu w---------ć albo zapytaj ile z tego co płaci teraz integratorowi będzie Twoją pensją. Zasadniczo tutaj masz wszystko: https://training.sap.com/
  • Odpowiedz
@winda_orbitalna: dzięki wielkie! Z tym konsultantem to moja inicjatywa, on bardziej chce żebym wdrażał rozwiązania w dziale i koordynował pracą SAPa. Zdaje sobie sprawę że na pewno wdrożeniowiec SAPa zbiera gruby hajs. Obecnie jestem w trakcie studiów, i bardziej zależy mi na pozyskaniu wiedzy i rozwoju w tym kierunku.
  • Odpowiedz
@ATLETICO ja jestem Key userem tyle, ze w PP. Żadnych kursow nie było. Po prostu najbardziej ogarnialem ten moduł i mnie zrobili. W sumie robie to co wcześniej, tyle ze dodatkowo musze akceptować i testować zmiany proponowane przez koordynatorów i mam uprawnienia do większej ilości transakcji :)
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: może tak, ale co stoi na przeszkodzie, że gdy już posiądę widzę i doświadczenie aby opuścić firmę? Ja obecnie mam małą wiedzę, firma chce mnie wyszkolić, pomóc w tym, a później przecież różnie może być.
  • Odpowiedz