Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 502
W niektórych pociągach ekspresowych dostępne są wagony ze Strefą Wygody. Są to czteroosobowe przedziały o podwyższonym standardzie podróży:
- cztery obrotowe fotele
- gniazdka elektryczne
- duży stół
- indywidualne oświetlenie każdego fotela
- wydzielone miejsce na bagaż

W cenie biletu jest dedykowany poczęstunek: ciepły lub zimny napój, przekąska i posiłek przygotowany przez WARS.

Poza biletem na klasę 1. do każdego miejsca należy wykupić bilet z opłatą serwisową do Strefy Wygody. Od poniedziałku do piątku jest to 50 zł od miejsca, w weekend jest to 25 złotych.

Na zdjęciu Strefa Wygody w pociągu EIC Paderewski z Warszawy do Poznania.

Dla przykładu:
Dziś mamy niedzielę. Bilet na 1. klasę z Warszawy do Poznania kosztuje 199 złotych. Należy do tego doliczyć 25 złotych opłaty serwisowej za jedno miejsce. Przejazd w takim przedziale kosztuje zatem 224 złote. Podróż trwa 3:15 h.

Trzy pozostałe miejsca są wolne, każdy może je wykupić. Jeśli pasażer potrzebuje mieć przedział wyłącznie dla siebie musi wykupić wszystkie miejsca (4*25 zł) i wówczas cena za przejazd wyniesie w naszym przypadku 299 zł.

Taki sam przejazd w tygodniu kosztuje odpowiednio 249 i 399 złotych.

#pkp #kolej #pociagi #pkpintercity
g.....i - W niektórych pociągach ekspresowych dostępne są wagony ze Strefą Wygody. Są...

źródło: comment_asZ4E8pe0bZhVx3vma3djNKypNuqtmRM.jpg

Pobierz
  • 124
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@g455: to #!$%@? przez pół Polski i marnuj czas.
Niektórzy wolą 3h popracować, a nie prowadzić pojazd i marnować czas na dojazd.
Szanse na niedojechanie do celu także większe jest w samochodzie.
  • Odpowiedz
Nie wiem co musiałoby mi się stać, żebym za ponad 200 pln miał się z własnej woli przez 3h tłuc pociągiem. Nie dość, że przy rzeczach trzeba psa zostawiać, to jeszcze trzeba się liczyć z tym, że w przedziale zasiądą "dziwni" współpasażerowie...
Taniej wyjdzie wsiąść do auta i pojechać samemu, w komfortowych warunkach, tak jak się chce, bez bąbelków drących ryja, czy skacowanych utracjuszy.
Alternatywnie - i nadal dużo taniej - wsiąść
  • Odpowiedz
@gumpa_bobi: Weź nie wspominaj o tych heblach na Eic, które przypominają kible w pierwszej klasie. Podstawili mi to za pendolino to była porażka- stolik odsunięty od fotela że trzeba siedzieć na jego krańcu, zimno i nie dawali tofinków w poczęstunku. Do tego hałas i stał w polu z 15 minut...
  • Odpowiedz
@gumpa_bobi Swoją drogą, nie kumam tej idei "poczęstunku" w PKP. Do wyboru: woda 0,5l, herbata albo kawa rozpuszczalna. Rynkowa wartość takiego gadżetu to <1 zł. Jak zamawiają tego dużo, to pewnie płacą ze 30gr. za sztukę. Tyle, że jak ktoś jedzie powiedzmy 5h i zapłacił za bilet ze 2 stówki, to mogliby się szarpnąć i dołożyć cokolwiek do jedzenia, a wody od razu dać jakiś większy litraż. Inaczej to trochę bez sensu,
  • Odpowiedz
@trollujt: Widać pierwsza klasa nie jest na twoją kieszeń i oferta nie jest dedykowana dla Ciebie. Niektórzy wolą przez te 3h zjeść posiłek, popracować/obejrzeć film zamiast stać w korkach.
  • Odpowiedz
@gumpa_bobi: Zgodzę się z tym że standard lepszy niż 2 klasa, ale gdzie ten duży stół i obrotowe krzesła? Nadal jest ciasno i nadal dotykasz kolanami współpasażerów, a ten "stół" to taki chyba na kubek, bo nic więcej się na nim nie zmieści.
  • Odpowiedz
To już wagony bezprzedziałowe w zwykłej 2-giej klasie mają większy standard i są wygodniejsze, bo więcej miejsca na nogi i dzielisz przestrzeń z jeszcze jedną osobą w rzędzie, a nie trzema. Oczywiście jak się założy słuchawki i odetnie od reszty otoczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gumpa_bobi: dziwne jest to ze za dodatkowe 75 złotych można zablokować 3 miejsca na których zarobiliby 600 złotych. Jesteś pewien że to tak działa? To przeczy idei komunikacji publicznej i jest nielogiczne z punktu widzenia dostawcy usługi.
  • Odpowiedz
@gumpa_bobi: poważnie bilety kolejowe są tak kuriozalnie drogie? (ʘʘ)
Dawno nie jechałem pociągiem, bo mam samochód i wszędzie nim jeżdżę. Teraz wiedząc jak drogo jest koleją to nawet mi na myśl nie przyjdzie nie jechać autem :D
  • Odpowiedz
@slane: Auto daje Ci dodatkowo mobilność na miejscu i masz je całe dla siebie przez całą podróż. Pociągi opłacają się tylko studentom z 50% zniżką, a bez niej to już szybciej i taniej wychodzi nawet samolot.
  • Odpowiedz