Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 123
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aryo: Wow.Genialna robota,zdziwiłem się lekko jak dostałem powiadomienie.Pamiętam tamten wpis bardzo przez mgłę.Ale co tam,świetnie że takie dobre opracowanie jest tutaj.Zostawiam plusa na kolejne,bo zmiany w ostatnich miesiącach na Ukrainie są bardzo ciekawe.Jakbym mógł,to mogę się spytać o prywatyzację mediów?Czy Zelenski coś takiego zakłada,czy na razie nie tyka tych kwestii?Bo z tego co wiem,to na Ukrainie raczej nie ma tak jak w Polsce że media należą do zagranicznych koncernów.
  • Odpowiedz
@Prokurator1990: Teoretycznie za dyscyplinę wojsko odpowiada samo przed sobą, ale od 2013 roku organem dyscyplinarnym stało się mimowolnie SBU i MSW. Dezercja czy kradzież wyposażenia są rozpatrywane przez zwykłe sądy.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Aryo: śmiejcie się dalej z Ukrainy, ale u nich przynajmniej coś ruszyło, a u nas dalej komuna u władzy i ludzie którzy tylko myślą o tym, aby się wzbogacić i załatwić dobrze płatną robotę swoim pociotkom.
  • Odpowiedz
@Aryo: jeżeli informacje o spełnieniu/niespełnieniu wszystkich postulatów brałeś z oddzielnych stron, to... szanuję jak p--------y że Ci się chciało. Robota świetna. Myślę że możesz śmiało przetłumaczyć na ukraiński i wrzucić na jakieś ukraińskojęzyczne strony, jeśli masz taką ochotę, bo to naprawdę dobre zebranie wszystkiego w jednym miejscu.

• Odpowiedz
jeżeli informacje o spełnieniu/niespełnieniu wszystkich postulatów brałeś z oddzielnych stron, to... szanuję jak p--------y że Ci się chciało

@potezny_biskup: Większość była już zebrana ja tłumaczyłem z ukraińskiego i zrobiłem krótką weryfikację czy to faktycznie jest prawda. Co nie zmienia faktu, że to nadal sporo roboty było ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Zostało jeszcze 4 miesiące do pełnego podsumowania. Z ciekawostek cena gazu spadła o 33%, cena paliwa średnio o 3%, dolar potaniał o 13%, podatki nie wzrosły w ogóle, ilość zarejestrowanych bezrobotnych spadła o 15%, średnie płace wzrosły o 4,5%. Ze złych informacji, to żywność podrożała średnio o około 10%

@Aryo: czyli ogólnie żyje się gorzej bo podejrzewam że żywność to główny wydatek. Cieszy spadek bezrobocia ale czy to czasem nie
  • Odpowiedz
@Grewest: Masz rację. Pisaliśmy już o tym :)

> ty sobie zdajesz sprawę, że na Ukrainie jest system semi-prezydencki, któremu bliżej jest do systemu USA czy Francji, niż Polski?

Masz rację. Na potwierdzenie twoich słów podrzucam fajne porównanie, chociaż tendencja od 2014 r. to osłabianie się władzy prezydenta. Prezydent na Ukrainie utracił możliwość mianowania sędziów, czy dodano mechanizm impeachmentu i parę innych rzeczy

Tu grafika z porównaniem władzy prezydentów na
Aryo - @Grewest: Masz rację. Pisaliśmy już o tym :) 

> ty sobie zdajesz sprawę, że ...

źródło: comment_3RT00qj5hS5cWWO1J5aMbsSQb5cXCFA2.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
czyli ogólnie żyje się gorzej bo podejrzewam że żywność to główny wydatek. Cieszy spadek bezrobocia ale czy to czasem nie jest spowodowane emigracją?

@ediz4: Bardziej widzę to jako efekt inflacji wynikającej ze sztucznego podniesienia płacy minimalnej przez poprzedni rząd. Ceny gazu też mają znaczenie. Będzie dowód anegdotyczny - znam kilku Ukraińców, którzy twierdzili, że przyjechali do Polski żeby zarobić na spłacenie kredytu, który wzięli żeby opłacić ogrzewanie w zimę
  • Odpowiedz