Wpis z mikrobloga

• 2
To samo pytanie po raz tysięczny:

Jaki język programowania na początek?

Szukam czegoś łatwego ale także na tyle podobnego do innych języków aby po przesiadce na inny aż tak nie zdeżyć się ze ścianą. Chciałbym język obbwity w kursy i duże community. Przejrzałem topki i stawiam na Javę ale chcę poznać Waszą opinię.

#programista15k #programowanie #java #python #rubyonrails
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przeglądałem te wszystkie poradniki, rankingi, zależy mi na opini większej ilości osób tak więc nie, nie zamykasz tematu

@WlasnieInstalujeWindowsa: Ale, że co za pomocą głosowania chcesz określić co jest dla Ciebie najlepsze?
Tak na prawdę masz już odpowiedź java i python
java jest "c podobna", ogarniesz składnię, koncepcje typów itd. dość szybko i możesz się przesiadać na dowolny "c podobny" koledzy sugerowali np. kotlin ale i
  • Odpowiedz
i tak jestem w pracy. Dla Ciebie to strata czasu a dla mnie to może być przydatne albo zabawne.

@WlasnieInstalujeWindowsa: Nie wiem dlaczego, ale raczej obstawiam, że liczysz na zabawność, bo co do przydatności to mam wątpliwości. Odpowiedź jest jedna "na zerowym poziomie, nie jest to aż tak kluczowe, bardziej jest to, żeby się wziąć do roboty a nie tylko o tym mówić" ;)

No ale, życzę dobrej zabawy :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LowcaG: nie znam poziomu community spod tagów programistycznych więc podchodzę z dystansem do wszystkich wypowiedzi tym bardziej że nie znam się w tym temacie, więc spokojnie, to, że ktoś polecam Visual Basic nie znaczy, że lecę się za niego brać :)
  • Odpowiedz
@WlasnieInstalujeWindowsa: > Chciałbym język obbwity w kursy i duże community. Przejrzałem topki i stawiam na Javę ale chcę poznać Waszą opinię.>

Jak się domyślam,Mirek przeczytał, że po 1-miesięcznym kursie w Kodilli zostanie regular Java Dev. z 10k na start, to mogę od razu powiedzieć, że nie, tak nie będzie xD
  • Odpowiedz
@WlasnieInstalujeWindowsa: Jasne, kursy są spoko, ale myślę, że bardziej wartościowe będą staże/praktyki/akademie w jakiś firmach IT. Skoro robisz kursy z grafiki, to początek drogi do do Front-endu, czyli HTML,CSS, JavaScript i do tego Angular, albo od razu z grubej rury React. To już jest dobry i bardzo opłacalny kierunek. Potem ewentualnie Java/.NET od strony back-endu i zostajesz fullstack dev.
  • Odpowiedz
Piszesz o pracy zdalnej. Java to język dużych projektów w korpo, tam niezbyt praca zdalna.

@yggdrasil: Możliwe. Dlatego tym bardziej odradzam Jave. Po pierwsze, że ciężej o zespół gdzie można pracować zdalnie. Po drugie w przypadku pracy zdalnej łatwiej o konrakt zagraniczny (lepiej płatny), więc w Javie ciężko doskoczyć do #programista15k nie mówiąc już o #programista30k. Innymi słowy Java daje gorsze perspektywy zarobkowe.
  • Odpowiedz