Wpis z mikrobloga

Część osób które nie chcą mieć dzieci, kieruje się egoizmem albo są niedojrzali

@kknbjd: nie ma czegoś takiego jak brak dzieci z egoizmu lol

Większość ma w------e po prostu czy wyacie dzieci czy nie po prostu nie zgadzają się z argumentami których używacie

@kknbjd: kiedyś o niewolnictwie było tak samo, po prostu ludzie się nie zgadzali z argumentami ludzi, którzy nazywali to złem i mieli w------e ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
i mówili o

o egoiźmie, o wymieraniu białej rasy, o poczuciu misji w społeczeństwie, o szkodnikach, o niedojrzałości, o przekazywaniu genów itd.

?

@kknbjd: tak, tylko potem usuwali posty jak nie mieli argumentów
  • Odpowiedz
@hehexdlollmao:

nie ma czegoś takiego jak brak dzieci z egoizmu lol

Ściśle mówiąc to może tak być, jeśli egoizm to działanie dla własnego dobra. Dzieci to nie są se przyjemności. Ale to taki egoizm jak pomagać w schronisku żeby poczuć się lepiej. Efekt jest dobry i nikt nie cierpi.
Za to z egoizmu natalisty cierpią jego własne dzieci
  • Odpowiedz
tak, tylko potem usuwali posty jak nie mieli argumentów

@hehexdlollmao: mówiliśmy o miejscach poza wykopem

nie ma czegoś takiego jak brak dzieci z egoizmu lol

Jeżeli ktoś nie chce dzieci tylko dlatego że oznacza to nowe obowiązki i obciążenie finansowe to po części jest powodowane
  • Odpowiedz
Ale to taki egoizm jak pomagać w schronisku żeby poczuć się lepiej.

@MPXD: o to mi chodziło, jako egoizm rozumiałem działanie dla siebie przynoszące innym stratę, a nieistniejący nic nie tracą
  • Odpowiedz
mówiliśmy o miejscach poza wykopem

@kknbjd: a, no to nie, nie gadam z januszami o filozofii bo nie lubię grać w szachy z gołębiami

Jeżeli ktoś nie chce dzieci tylko dlatego że oznacza to nowe obowiązki i obciążenie finansowe to po części jest powodowane
  • Odpowiedz
@NPC2137: po tym "śmiejcie się śmiejcie" strzelam że post wysmiewał osoby ktore maja/chcą mieć dzieci więc znowu, antynataliści to rozpoczęli. Jeżeli uderzacie w coś co jest ważne dla kogoś to nie narzekajcie że ludzie odpowiadają w różny sposób
@hehexdlollmao: egoizm nie przynosi straty innym, egoizm to kierowanie się wyłącznie własnym dobrem, dbanie tylko o własny interes, więc przy tej definicji jest to chyba logiczne że egoista może nie
  • Odpowiedz
@NPC2137: w poscie zachęcali ludzi do podawania powodów przez które według nich mamy niską demografie, więc to robili. Niska demografia jest zła dla gospodarki w przypadku naszego systemu emerytalnego dla społeczeństwa też, ludzie boją się że nie będą mieli za co przeżyć i tylko o to chodzi, nie ma tu żadnej ideologii
  • Odpowiedz
@kknbjd jakoś postulatu zniesienia obowiązkowych składek emerytalnych nie widzę od ludzi, zamiast tego łatwiej przyczypić się bezdzietnych
  • Odpowiedz
@NPC2137: no właśnie odkryłes że większość ludzi średnio sobie radzi z myślenia przyczynowo-skutkowym. Poza tym ludziom którzy przepracowali już z 30 lat taka zmiana nic by nie dała bo w tym momencie ciężko byłoby im odłożyć wystarczająco, no a za to ktoś musi zapłacić. I państwo nie może wycofać się nagle z umowy jaka zawarło z ludźmi więc ci którzy już przepracowali lata muszą mieć emeryture
  • Odpowiedz
Porównałeś niewolnictwo do wydawania potomstwa w kontekscie czynienia zła i jeszcze mi wytykasz błąd logiczny XD

@kknbjd:

1. bo go popełniłeś
2. dlaczego to porównanie jest nieprawidłowe? ale konkrety proszę
  • Odpowiedz
@hehexdlollmao:

1. bo go popełniłeś

no nie powiedziałbym bo nie pisałem nigdzie że płodzenie potomstwa jest dobre i tylko dobre bo jest naturalne, a że nie jest postrzegane jako złe bo człowiek jest zaprogramowany aby to robić, tak samo jak jedzenie czy oddychanie nie jest postrzegane jako złe

2. dlaczego to porównanie jest nieprawidłowe? ale konkrety proszę

jak wyżej, do tego dla mnie jest to ignorancja, porównujesz niewolnictwo, które kojarzy
  • Odpowiedz
a że nie jest postrzegane jako złe bo człowiek jest zaprogramowany aby to robić, tak samo jak jedzenie czy oddychanie nie jest postrzegane jako złe

@kknbjd: czyli appeal to nature, o co ci chodzi? XD nie postrzegasz tego jako złe bo jest naturalne, czyli książkowy przykąad odwołania do natury

jak wyżej, do tego dla mnie jest to ignorancja, porównujesz niewolnictwo, które kojarzy się głównie z ogromnym cierpieniem niewolników, czystym okrucieństwem
  • Odpowiedz