Aktywne Wpisy

patryk747 +3
Kurde bele mireczki, mam problem. Może ktoś coś doradzi. U mojej mamy od jakiegoś czasu nastąpiło pogorszenie wzroku, oraz ogólna apatia, ciągle zmęczenie. Dzisiaj dała się mówić żeby kupić glukometr i sprawdzić cukier. Cały czas oscyluje wokół 300, a teraz wieczorem wynik to 370. W jaki sposób można jej pomóc aby zbić ten cukier. Nigdy się nie leczyła na cukrzycę. Najbliższy termin do lekarza to najwcześniej przyszły tydzień. Istnieją jakieś domowe sposoby,
źródło: temp_file7068967939698154200
Pobierz
paczelok +78

Mirki robie taką prostą baze danych i mam problem. Chciałem użyć słowników i jsona ale coś źle robię.
Wczytuje od użytkownika dane i wrzucam je do słownika. Następnie wrzucam ten słownik do jsona. No i niby działa bo w pliku wszystko sie pojawia. No i to tam sobie w pętli działa, wczytuje pare takich słowników. No i kiedy chce wyświetlić całą baze to nie działa bo wywala errory. Kiedy jest jeden słownik tylko w pliku to wyświetla normalnie.
Wczytuje to z pliku tak:
dataStore=json.load(f_obj)
print(dataStore)
Da się po prostu zapisywać słownik czy nie ma tak łatwo i muszę go konwertować jakoś?
Tylko że uczę się na bieżąco i może być tam lekki syf :p
with open(filename) as fobj:
dataStore=json.load(fobj)
print(dataStore)
dataStore nie jest przypadkiem zmienną lokalną w obrębie with?
A co do problemów które masz, to odczytaj plik, zdeserializuj, dodaj nowy pojazd, serializacja i zapis do pliku.
@BoKoR: Piszę zwykłą bazę by nauczyć się pythona i ogarnąć w tym wypadku jakieś zapisy do plików itp. itd. więc kod służy tylko w celach edukacyjnych :D
@DoubleWu: no to w ten sposób nie napiszesz, zapomnij. Użyj sqlite, jest wbudowane w pythona. Oprócz tego obczaj PEP8 i jakieś podstawy obiektówki, bo Car.add_car nie ma zwyczajnie sensu.
Append tutaj nie zadziała jeżeli chcesz deserializować na raz całą zawartość. {'a': 1, 'b': 2}\n{'a': 3, 'b': 4} to nie jest prawidłowy json. Ewentualnie możesz deserializować po jednej linii na raz albo przy każdym zapisie ładować całość, dodać