Aktywne Wpisy

AnalnyNiszczyciel +955
Mieszkam w domu typu bliźniak. Kupiliśmy go z żoną od dewelopera z 7 lat już będzie. Równocześnie z nami drugą połówkę kupiła para w naszym wieku. Budynek ma jeden zasadniczy plus i dlatego go kupiliśmy bo mianowicie lewa i prawa strona jest ze sobą połączona tylko garażem. Mieszkało się dobrze, ale sąsiedzi kiedyś przyszli, że wyjeżdżają do USA czy c--j wie gdzie tam bo dostali wizy. Zaproponowali nam czy nie chcemy za

Negaigoto +133
Mirki i Mirabelki. Taka jest afera. Zarządcą stwierdził, że świetnym pomysłem jest ustawienie kosza na śmieci tuż przed grobem mojego Taty, bo starsi Parafianie domagali się większej ilości mniejszych śmietników. Czy ktoś pytał mnie o zdanie? Nie. Czemu w takim razie nie ustawili tego śmietnika przed grobem osoby, która tak tego potrzebuje?
Zgłosiłam sprawę do parafii. Odpowiedź?
Zamiast reakcji – pouczenie, że „śmieci same się nie rozsypały” i że „wierzą, że dałam radę posprzątać,
Zgłosiłam sprawę do parafii. Odpowiedź?
Zamiast reakcji – pouczenie, że „śmieci same się nie rozsypały” i że „wierzą, że dałam radę posprzątać,
źródło: 1000032560
Pobierz

Nic nie umiem z informatyki, zatem z gory przepraszam za (to mozliwe) zle sformulowane pytania, ale pytanie pochodzi stad, ze interesuje sie trochę filozofią.
Jak to sie fachowo nazywa? Po angielsku lepiej, bo będę mial wiecej wynikow w google, ale po polsku jak znacie nazwę tez super.
Czy moglby mi ktos ewentualnie przedstawic przykladowy wyglad kodu, ktory koduje takie zjawisko? W dowolnym jezyku programowania? Czy wykorzystuje sie to zjawisko naumyslnie, czy stosuje sie to w jakims specjalnym celu w jakiejs branzy/dziale informatyki, czy wystepuje tylko jako glitch/blad/pomylka?
Aha zielonki nie biorą udziału ( tj. Prosze o powazne odpowiedzi) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
@Croce: @giocarte: Lucas miał stwierdzić że o niesprzeczności ludzkiego umysłu świadczy fakt że człowiek ma skłonność do natychmiastowego likwidowania wszystkich sprzeczności które zauważy w swoim myśleniu. Tyle że to nie jest dowód niesprzeczności a raczej opis algorytmu minimalizującego błąd predykcji ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Pośrednio - owszem, tak. Potrzebne są pewne założenia, ok, ale czyż Goedel nie udowodnił , że zawsze się coś zakłada ( str. 254 u Krajewskiego : niesprzeczność arytmetyki trzeba założyć, przyjąć na wiarę)
Interesujace, w podobny sposob zauwazam coraz wiecej ludzi, ktorzy nie maja zielonego pojecia, kim byl Goedel i na czym dokladnie polegaja jego twierdzenia, ale sa calkowicie przekonani, ze wiedza w tym temacie znacznie wiecej od innych, mimo ze nie wiedza w sumie nic.
Interesujace doprawdy..
@giocarte: Ryzykowne zagranie z twojej strony. Krotki rekonesans profilu @Turysta_Onanista sugeruje że wie on coś o logice formalnej.
źródło: comment_W5lwd54Ws9hGS0zr7uRf9LTUEDpm7Mlp.gif
PobierzMnogosc interpretacji twierdzenia Goedla nie wynika wylacznie z ignorancji interpretatorow. Jak Krajewski wielokrotnie zauważył, bardzo ważne jest, z jakimi przekonaniami podchodzi sie do tego twierdzenia. Jesli ktos jest idealista, jak zreszta sam Goedel, to wnioski moga byc naprawde dalekoidace.
Przedstawil mocne i slabe strony argumentu Lucasa. Slabe strony znikaja, gdy przyjmie sie te same zalozenia, co Lucas. Czy mozna je przyjac? Moim zdaniem tak. Czy wobec tego dowod Lucasa jest czysty i elegancki? Nie, ale - znowu - zawsze trzebac coś przyjac.
Dla mnie kweztia wiary.
Argument, że ludzki umysł przewyższa maszynę, a matematyka nie jest wytworem ludzkim to jedno - Godel sam sugerował coś podobnego. Mieszanie do tego świadomości, intencjonalności etc. - drugie.
Może się nie znam, ale nie widzę,
Str 170 Krajewski
Dokladnie o tym pisze, adireq. No more no less
@AdireQ: Ale ja nie jestem ekspertem. Swego czasu zajarałem się filozofią logiki (na szczęście mi przeszło), więc trochę czytałem. Na komputerach znam się jeszcze mniej xd. Co do pytania
OK, wycofuję się z tezy o świadomości :p