Wpis z mikrobloga

@Zielony_Bazant: Za granica, przynajmniej na wyspach jest to bardzo często używane ale na rondach większych niż jedno pasowe. Ja osobiście używam przy większych rondach żeby ułatwić jazdę innym ale na mniejszych nie ma potrzeby imo
  • Odpowiedz
@janekplaskacz: oczywiście, że tak. Rozmiar ronda jednak niczego nie zmienia - dla mnie, jako chcącego wjechać na to rondo, liczy się tylko wolne miejsce po lewej i ewentualnie czy samochód z lewej ma włączony *prawy* migacz i tym samym chce zjechać, co daje mi więcej czasu.

Do głowy by mi nie przyszło rozglądać się po pozostałych wjazdach i obliczać kto i gdzie planuje zjechać, bo nie ma to dla mnie
  • Odpowiedz
@boryspo:

Do głowy by mi nie przyszło rozglądać się po pozostałych wjazdach i obliczać kto i gdzie planuje zjechać,

Czyli na zwykłym małym skrzyżowaniu też uważasz, że lewy kierunkowskaz jest niepotrzebny?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zielony_Bazant: żeby zrozumieć głupotę włączania lewego kierunku na rondzie trzeba sobie wyobrazić, że rondo się przecina i rozciąga w prostą linię. Wtedy wychodzi droga z dwoma pasami ruchu i bocznymi zjazdami z prawej strony. A po tym już każdy głupi potrafi pojechać poprawnie.
  • Odpowiedz
@Zielony_Bazant: chyba jakieś stare dziadki was uczyli xD - a wszyscy twierdzący, że trzeba dawać kierunek w lewo to chyba nigdy nie widzieli ronda z większą ilością zjazdów.
  • Odpowiedz
@janekplaskacz: zwykłym skrzyżowaniu da się skręcić w lewo, na rondzie nie da się skręcić w lewo. Jazda po łuku to nie jest manewr skrętu. Ludzie wrzucający lewy kierunkowskaz sygnalizują de facto, że rondo jest okrągłe.
  • Odpowiedz
@zarowka12:

zwykłym skrzyżowaniu da się skręcić w lewo, na rondzie nie da się skręcić w lewo.

Przecież piszę o mikrorondach. Skup się: masz małe skrzyżowanie. Używasz na nim kierunkowskazu i fajnie by było, żebyś tak z 10 metrów wcześniej już go włączył. A teraz przychodzi ktoś i na środku maluje kółko. Z praktycznego punktu widzenia kierowcy zmienia się tylko to, że teraz przy skręcie w lewo auta mijają
  • Odpowiedz
@janekplaskacz: jeśli zamierzasz mi przypisywać rzeczy, których nie napisałem, to ta dyskusja nie ma sensu. Tym bardziej, jeśli nie widzisz różnicy między zwykłym skrzyżowaniem kolizyjnym a tym o ruchu okrężnym.
  • Odpowiedz
@Shatter no tak
Gdyby każdy używał prawego kierunkowskazu wtedy kiedy zjeżdża to by rzeczywiście nie miało to sensu
No a wiadomo ze zdarzają się osoby co nie wrzucają prawego kierunkowskazu albo zapominają i przez takich ludzi traci się czas, nie możesz włączyć się do ruchu zazwyczaj
  • Odpowiedz