Wpis z mikrobloga

@Infex Oglądam ostatnio Hobbita, jaki to był.upadek jakościowy pod wieloma względami włączając właśnie CGI/efekty specjalne ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jednak trylogia LOTR starzeje się jak wino
  • Odpowiedz
bo film korzystał z charakteryzacji i modeli, a nie n-----ł miliona CGI i pora na csa.

@Nikczemny_Pomidor: Bla bla bla. Wszystkie wysokobudżetowe filmy korzystają z tony CGI - nawet te z "praktycznymi" efektami (gdzie bardziej jest to robione pod marketing a nie dlatego, że lepiej to wygląda). Jak CGI jest zrobione dobrze, to nawet nie wiesz, że to jest CGI. Jak dostrzegasz CGI to pewnie jest zrobione słabo i stąd
  • Odpowiedz
CGI/efekty specjalne

@AtlantyQ: najgorszy okres na filmy jezeli chodzi o CGI to wlasnie czasy produkcji Hobbitow (polowa lat 2000)- w ramach oszczednosci przede wszystkim czasu (kostiumy, dekoracje, miniaturowe modele zamkow i uj wie co jeszcze) praktycznie cale hollywood przeszlo na CGI, czesto fatalnej jakości, bo musieli to robic w praktycznie w kazdej scenie, wiec wyglada jak wyglada. LOTR miał balans, ludzie od CGI nie mieli az tak wielu scen to
  • Odpowiedz
@Infex: ja przez długie lata uważałem, że to film zrobiony z największym rozmachem. Dopiero gdzieś w 2018 (???) zdałem sobie sprawę, że ten poziom osiągają inne - w sumie przeciętne filmy.
Dla mnie tamte lata to jest epoka serii LoTR oraz Matrix: Rewolucje i Reaktywacja i później długo długo nic.
  • Odpowiedz
@Infex @Nikczemny_Pomidor no nie do końca. Jest dużo scen gdzie widać że modele są zle powklejane np sceny z trolami na czarnej bramie. W jedynce dużo jest widocznego glow po green screenie np w morii. Ucieczka urukow w dwóch wieżach albo orków pod minas tirith- no komicznie to wygląda na dzisiejsze standardy. Natomiast jest bardzo dużo bardzo dobrze trzymającego się cgi - barlog, nazgule na bestiach. Wszystkie kompozycje robione z
  • Odpowiedz
@istp bo to jest kompozycja. Tak samo jak płynąca lawa w 3 to robiona ręcznie jakaś ciecz o odpowiedniej konsystencji itd. Tama w orthanc to model i jak się przyjrzysz to woda nienaturalnie się rozlewa jak na skalę pokazaną w filmie. Cały orthanc to model łącznie z wykopanymi jaskiniami czy jak to nazwać gdzie klepali urukow
  • Odpowiedz
@Infex: Zestarzał się. Ostatnio gdzieś trafiłem na którąś część. Gandalf z hobbitem jadą na koniu. Najpierw przez rozległe tereny a później jakimiś uliczkami w zamku. Ujęcia wyglądają pięknie ale jak się przyjrzeć to widać wady. Widać wady których nie widziałem oglądając ten film na telewizorze CRT 28". Kiedy Gandalf pędzi kłusem na koniu to hobbit siedzący przed nim telepie się przód-tył tak mocno że powinna mu odpaść głowa a po
  • Odpowiedz