Aktywne Wpisy

l3gend +431
Dawajcie samochody, które jeszcze parę lat temu można było zobaczyć na ulicy i w momencie wyginęły, ja zaczynam, klasyczna Asterka 1, teraz to ze świecą szukać na drodze
#motoryzacja #samochody
#motoryzacja #samochody
źródło: temp_file443915098270584529
Pobierz
PSY_DELIC +46

siema,
od jakiegos czasu zmagam sie z tym problemem i nie mam pojecia czemu to nie dziala. chodzi mi o sytuacje '!=' w 'if statements', a konkretniej mam przykladowo taki prosty kod:
.while program_running == True:.>>user_input = input("Write something down or type 'exit' to terminate the program: ")
.>>if user_input.lower() != "exit":
.>>>>*tu program se cos robi*
.>>else:
.>>>>print("Your input was not valid.")
.>>>>program_running = False
problem jest taki, ze ten "if" w ogole nie dziala. jesli wpisze "exit" w inpucie to wcale nie dzieje sie to, co zamiescilem pod "else", tylko program dalej dziala. co zrobic, zeby ten warunek != zadzialal??
inb4: zrob se na odwrot ze 'if userinput = exit' -> exit, 'else' -> bedzie dzialanie. chcialbym, zeby bylo tka jak napisalem, bo jak sie pojawia jakis error to mi od razu wyskakuje informacja "Your input was not valid." i nie musze sie bawic w exceptions ktorych i tak nie umiem xd
print(user_input.encode("ascii")), może ci konsola jakieś krzaki dodaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)to proste dodajesz sobie znaczniki i funkcję
try:
kodzik
źródło: comment_2baQHI7qUPz7lrgMuRG3K0KNjwiN2rnF.jpg
Pobierz@jokerracer: a jest roznica jakas roznica miedzy sys.exit() a petla while? bo duzo bardziej wolalbym to while se zostawic, bo mi jest jasniej ogarnac
@zwei: taa, jupyter notebook
@Killeras: wiem o tym xd niemniej jakos uzywa mi sie go fajnie, sam nie wiem co w tym jest.. w kilku poradnikach byl i dziala spoko. uzywam tez pycharma, ale czsem chce se cos na szybko pisac bez ustawiania tam calego srodowiska i w ogole
_____________________________________________________________________________________
zamykam watek, dziekuje za udzial :3 :3 :3