Aktywne Wpisy

1X6D +7
Za godzinke wyprawa do lidla, musze pamietac zeby smieci wziac wyrzucic bo sie caly worek uzbieral
I trzeba pomyslec co ja chce na obiad, moze jakies mieso bedzie na promocji to kupie i z ryzem zjem
I trzeba pomyslec co ja chce na obiad, moze jakies mieso bedzie na promocji to kupie i z ryzem zjem
Przegrałam życie, bo nie mam pełnej, wspierającej się rodziny (w sensie np. nie znam dziadków ze strony ojca, bo to podobno pijaki i złodzieje i katolicy). Gdybym miała, byłabym słynnym (╥﹏╥)
Zawiszczę Żydom o to, że mają dobre rodzinne koneksje i osiągają sukces, a Polacy zostaną czy kobiety czy mężczyźni powołani do wojska, a Polacy nie są znani ze wspierania się wzajemnie.
Może nie lubię religii abrahamicznych i
Zawiszczę Żydom o to, że mają dobre rodzinne koneksje i osiągają sukces, a Polacy zostaną czy kobiety czy mężczyźni powołani do wojska, a Polacy nie są znani ze wspierania się wzajemnie.
Może nie lubię religii abrahamicznych i

#historia #europa #ksiazki
Komentarz usunięty przez moderatora
Po drugie, na zachodzie lepiej rozwijały się miasta, a mieszczaństwo miało silniejszą pozycję, natomiast na wschodzie szlachta dominowała nad wszystkim.
Po trzecie, kraje zachodnie miały kolonie. I, co się z tym luźniej lub ściślej wiązało, te kraje w większym stopniu
@Trojden: to nie tłumaczy bogactwa Niemiec, Niemcy (znaczących) kolonii nie miały
@Trojden
Choć Niemiecka Afryka Południowo-Zachodnia (czyli obecna Namibia), Niemiecka Afryka Wschodnia (czyli obecna Rwanda, Burundi i Tanzania), Togo i Kamerun jak najbardziej były koloniami Niemiec. Jasne, w porównaniu z koloniami Francji, GB, Hiszpanii i Portugalii to było niewiele, jeśli chodzi o obszar.
Z kolei w krajach skandynawskich duże znaczenie miał protestancki etos pracy, założenie, żeby
Główny wpływ miała wcześniejsza rewolucja przemysłowa, dobrze rozwinięte miasta i mieszczaństwo. Kraje rolnicze zawsze pozostawały w tyle (a w Europie wschodniej były praktycznie same kraje rolnicze).
@megawatt: ty tak na serio :)
Giełda w Paryżu powstała w 1724,
@tell_me_more: tak
http://wyborcza.pl/magazyn/1,124059,18019268,Co_wymysli_chodnik__czyli_polska_atrapa_rozwoju.html
Wejście Polski do UE miało większy wpływ na Polskę, niż Plan Marshalla miał na Europę Zachodnią.
@tell_me_more: ale ja tego nie podważam, zwróć uwagę na słowo "trwały"
ja mam na myśli to, że źle wydajemy te pieniądze i nie zbudują nam trwale dobrobytu (jak się skończą będzie gorzej)
A ten artykuł koncentruje się na złym wskaźniku. Innowacyjność jest bardzo trudna do zmierzenia, i najprościej ją zwiększyć po prostu przez bogacenie się społeczeństwa.
Było mnóstwo dopłat z UE na innowacyjność i kształcenie - i takie dopłaty najłatwiej zdefraudować, bo kto sprawdzi, że kurs dla bezrobotnych rzeczywiście czegoś
Jacek Bartosiak wskazuje np. jako przyczynę niedorozwoju odkrycie Ameryki i przeniesienie handlu na Ocean na czym zyskiwali Ci którzy mieli do niego swobodny dostęp.
@puszkapandory: też uważam, że to ważny powód. "Cywilizacja " dotarła do nas później i od zawsze jesteśmy bardziej zacofani. Późniejsze wydarzenia tylko potwierdzały/powiększały te różnice.
@antek_brona: O właśnie, o tym też ostatnio Bartosiak (albo Sykulski?) mówił. Islam stał się korkiem w kontaktach z dalekim Wschodem, i np wyprawy krzyżowe można interpretować jako próbę przebicia się przeludnionej Europy na wschód (do Chin i Indii). Niepowodzenia spowodowały, że zaczęto szukać drogi morskiej, w efekcie
Brak mentalnosci i szacunku do pracy.
Dlatego Niemcy sa bogate- szacunek do pracy. Wykonujesz ja najlepiej jak umiesz.
A w Polsce? Z tym bywa roznie.
Protestantyzm vs Katolicyzm.
Ciezka i efektywna praca vs wiernopoddanstwo wzgledem feudala