Wpis z mikrobloga

Dlaczego zachód Europy jest bogatszy niż wschód? Jakie czynniki historyczne na to wpłynęły? Pewnie kolonializm, ale na pewno też inne rzeczy. Jakiś artykuł/Książka na ten temat?
#historia #europa #ksiazki
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nobody32: Jest kilka przyczyn. Po pierwsze, na wschodzie o wiele dłużej utrzymały się stosunki feudalne, i wschodni model feudalizmu był bardziej opresyjny od zachodniego. Był folwarczno-pańszczyźniany, a na zachodzie czynszowy.
Po drugie, na zachodzie lepiej rozwijały się miasta, a mieszczaństwo miało silniejszą pozycję, natomiast na wschodzie szlachta dominowała nad wszystkim.
Po trzecie, kraje zachodnie miały kolonie. I, co się z tym luźniej lub ściślej wiązało, te kraje w większym stopniu
  • Odpowiedz
Po trzecie, kraje zachodnie miały kolonie. I, co się z tym luźniej lub ściślej wiązało, te kraje w większym stopniu opierały się na handlu (także zamorskim). I miały floty handlowe, których nie miały kraje wschodniej Europy.

@Trojden: to nie tłumaczy bogactwa Niemiec, Niemcy (znaczących) kolonii nie miały

Po czwarte, kraje zachodnie przyjęły plan Marshalla, w przeciwieństwie do wschodnich (zresztą kraje zachodnie zostały w znacznie mniejszym stopniu zniszczone wojną).

@Trojden
  • Odpowiedz
@megawatt: Jak zaznaczyłem, kolonializm to tylko jedna z przyczyn. Rozwój miast hanzeatyckich miał w przypadku Niemiec większe znaczenie.
Choć Niemiecka Afryka Południowo-Zachodnia (czyli obecna Namibia), Niemiecka Afryka Wschodnia (czyli obecna Rwanda, Burundi i Tanzania), Togo i Kamerun jak najbardziej były koloniami Niemiec. Jasne, w porównaniu z koloniami Francji, GB, Hiszpanii i Portugalii to było niewiele, jeśli chodzi o obszar.

Z kolei w krajach skandynawskich duże znaczenie miał protestancki etos pracy, założenie, żeby
  • Odpowiedz
@Nobody32: kolonializm po podliczeniu wszystkiego się nie opłacał (dlatego z niego zrezygnowano w 1 połowie 20 wieku). Tzn. opłacał się kilku dużym firmom typu Kompania Wschodnioindyjska, ale państwom kolonialnym już nie.

Główny wpływ miała wcześniejsza rewolucja przemysłowa, dobrze rozwinięte miasta i mieszczaństwo. Kraje rolnicze zawsze pozostawały w tyle (a w Europie wschodniej były praktycznie same kraje rolnicze).
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Dodajmy, że również giełda i rynki finansowe narodziły się w miastach Europy Zachodniej. Pierwsza giełda (choć początkowo towarowa) powstała w Antwerpii w 1531. W Londynie giełda powstała w 1556, we Frankfurcie w 1585, w Amsterdamie w 1602 (była to pierwsza na świecie giełda papierów wartościowych; wtedy też powstała Holenderska Kompania Wschodnioindyjska, będąca pierwszą na świecie spółką z o.o., i zostały wyemitowane pierwsze akcje).
Giełda w Paryżu powstała w 1724,
  • Odpowiedz
@megawatt: weź sobie porównaj Polskę w roku 2004 i teraz. 15 lat i całkiem inny kraj. No ale znajdziesz na pewno jakiś absurd unijny który to wszystko niby neguje :)

Wejście Polski do UE miało większy wpływ na Polskę, niż Plan Marshalla miał na Europę Zachodnią.
  • Odpowiedz
weź sobie porównaj Polskę w roku 2004 i teraz. 15 lat i całkiem inny kraj. No ale znajdziesz na pewno jakiś absurd unijny który to wszystko niby neguje :)

@tell_me_more: ale ja tego nie podważam, zwróć uwagę na słowo "trwały"
ja mam na myśli to, że źle wydajemy te pieniądze i nie zbudują nam trwale dobrobytu (jak się skończą będzie gorzej)

• Odpowiedz
@megawatt: jak dla mnie to trwały efekt już jest, powiązania biznesowe i nowe firmy to najtrwalszy efekt jaki może być w gospodarce.

A ten artykuł koncentruje się na złym wskaźniku. Innowacyjność jest bardzo trudna do zmierzenia, i najprościej ją zwiększyć po prostu przez bogacenie się społeczeństwa.

Było mnóstwo dopłat z UE na innowacyjność i kształcenie - i takie dopłaty najłatwiej zdefraudować, bo kto sprawdzi, że kurs dla bezrobotnych rzeczywiście czegoś
  • Odpowiedz
@Nobody32: Niektórzy wskazują jeszcze na brak dziedzictwa rzymskiego. Nawet Niemcy były zawsze lepiej rozwinięte na zachodzie czyli mniej więcej tam gdzie sięgało Cesarstwo Rzymskie. Chrześcijaństwo też dotarło tu później i jakoś nie potrafię oprzeć się wrażeniu, że przez to jest ciągle przed reformacją (jest zwyczajnie zapóźnienie).
Jacek Bartosiak wskazuje np. jako przyczynę niedorozwoju odkrycie Ameryki i przeniesienie handlu na Ocean na czym zyskiwali Ci którzy mieli do niego swobodny dostęp.
  • Odpowiedz
@Nobody32: Ja dodam tylko, że spory wpływ miała także śmierć Jedwabnego Szlaku i otwarcie nowych morskich szlaków do Indii i Chin. Ważne są także różnice mentalne w społeczeństwach - na Zachodzie bogactwo pomnażało się handlem i spekulacją, bogactwo we wschodniej części z kolei głównie brało się z posiadania ziemi, płodów rolnych i surowców. Nie bez znaczenia było też położenie na nizinie środkowoeuropejskiej, która była autostradą dla różnego rodzaju ludów nomadycznych.
  • Odpowiedz
Niektórzy wskazują jeszcze na brak dziedzictwa rzymskiego.

@puszkapandory: też uważam, że to ważny powód. "Cywilizacja " dotarła do nas później i od zawsze jesteśmy bardziej zacofani. Późniejsze wydarzenia tylko potwierdzały/powiększały te różnice.
  • Odpowiedz
@Nobody32: Ja dodam tylko, że spory wpływ miała także śmierć Jedwabnego Szlaku i otwarcie nowych morskich szlaków do Indii i Chin.

@antek_brona: O właśnie, o tym też ostatnio Bartosiak (albo Sykulski?) mówił. Islam stał się korkiem w kontaktach z dalekim Wschodem, i np wyprawy krzyżowe można interpretować jako próbę przebicia się przeludnionej Europy na wschód (do Chin i Indii). Niepowodzenia spowodowały, że zaczęto szukać drogi morskiej, w efekcie
  • Odpowiedz
@Trojden dokladnie to.
Brak mentalnosci i szacunku do pracy.
Dlatego Niemcy sa bogate- szacunek do pracy. Wykonujesz ja najlepiej jak umiesz.
A w Polsce? Z tym bywa roznie.
Protestantyzm vs Katolicyzm.
Ciezka i efektywna praca vs wiernopoddanstwo wzgledem feudala
  • Odpowiedz