Aktywne Wpisy

Szinako +405
Hamas przeprowadził terrorystyczny atak, w którym zabił kilkuset Izraelczyków. Dlatego właśnie teraz Izrael w ramach zemsty bombarduje strefę Gazy i wymorduje kilkanaście tysięcy Palestyńczyków w tym dzieci. Z tym że to już nie jest terroryzm i zbrodnie wojenne tylko coś innego, to metafizyka xD. Odcięcie dwóch milionów ludzi od wody, prądu i dostaw żywności to też ciekawa sprawa. Dziwnym trafem media zachodnie coś są cicho na ten temat. Widocznie wujek z ameryki

LuckyStrike +47

Większe zakupy, wyjazdy z dzieckiem do lekarza, wyjazdy pod i za miasto. Załatwianie tego wszystkiego bez własnego samochodu to zwyczajna udręka. Korzystanie z komunikacji miejskiej? Niekończące się pasmo nerwów - spóźnienia, koczowanie ma przystankach, często przemieszczanie się w gigantycznym tłoku, jak zwierzęta, obcowanie z elementem społecznym.
Eh...I żadne taksówki ani carsharingi nie zastąpią własnego pojazdu, co najwyżej mogą stanowić uzupełnienie prywatnych pojazdów i komunikacji.
#samochody #mpk #krakow #warszawa #wroclaw #zalesie
@Scaab: nic bardziej mylnego - zobacz o czym pisze op - większe zakupy, do lekarza, za miasto. Korki tworzą się jeżeli wiele osób ma ten sam/podobny cel, np. dojazd do pracy do centrum. Sklepy czy gabinety lekarskie powstają proporcjonalnie do rozrostu miast, więc nie powodowałyby korków. W kwestii dojazdu do pracy zgoda, wszystko inne
Komentarz usunięty przez autora
@Samulem: co to ma wspólnego z tematem, czyli (dużymi) miastami?
PS pic rel - faktycznie pociągiem szybciej
Czy ktoś z was liczył ile was dokładnie kosztuje auto?
Zakup,
Paliwo,
Przegląd,
Ubezpieczenie,
Serwis,
Mycie,
Każda jedna pierdoła.
Mi za mniej niż rok używania (od listopada) za auto z 1999 roku zapłaciłem 7600.
Na razie wyszło 15000. A nie zepsuło się nic znaczącego, średnio robię 40km dziennie, ale do pracy nie jeżdżę.
Pewnie taniej by wyszło auto wynajmować jak chce gdzieś jechać niż
@wzor_fizyczny: pracowałem z różową w, podobnych miejscach. Ja autem dojeżdzałem od 25-40 minut, w klimie, z radyjkiem. A różowy dojeżdżał w 1h20 minut mimo prawie identycznej trasy. Jak, oszczędność ponad półtorej godziny w jedną stronę nie jest warta by wziąć auto to nie wiem.
Może nie z wszystkich ale z dużych miast i może nie z całości ale z centrów miast.
Nie jestem tego wielkim orędownikiem ale patrz:
Po co jechać do centrum albo w ogóle w stronę centrum po większe zakupy. Sklepy wielkopowierzchniowe są również, a nawet przede wszystkim na obrzeżach, a mniejsze w każdej dzielnicy na miejscu.
Poza tym większe zakupy można zamówić online z dostawą.
@dimo04: ale nie masz też zapewne kaszojada ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie ponosisz kosztów auta to cię stać na zakup nowego z dostawą do domu xD
Nie rozumiem jak można być tak ograniczonym żeby zamykać się wyłącznie w zakupie własnego auta nie widząc innych możliwości transportowych.
Ale większe zakupy dla rodziny 2+2 mieszkającej w domu jednorodzinnym, tym bardziej jeśli np. zaprosili gości na grilla w weekend, to nie jest wino, czipsy i puszka karmy dla kota jak w przypadku młodej singielki z kawalerki w bloku xD
Przewieź zgrzewkę i dwie kraty piwa na bagażniku roweru to pogadamy, a to dopiero początek listy zakupów ( ͡°
Co do opisanej sytuacji - mogła się zepsuć sygnalizacja ( co ostatnio często na zakopiańskiej się dzieje przez budowę która jest obok) i dlatego tramwaje stoją.
Komunikacja miejska nie jest idealna. Ale im więcej