Wpis z mikrobloga

• 1088
Pusty śmiech mnie bierze, gdy ktoś twierdzi, że prywatne samochody powinny zniknąć z miast i można je czymś zastąpić.

Większe zakupy, wyjazdy z dzieckiem do lekarza, wyjazdy pod i za miasto. Załatwianie tego wszystkiego bez własnego samochodu to zwyczajna udręka. Korzystanie z komunikacji miejskiej? Niekończące się pasmo nerwów - spóźnienia, koczowanie ma przystankach, często przemieszczanie się w gigantycznym tłoku, jak zwierzęta, obcowanie z elementem społecznym.

Eh...I żadne taksówki ani carsharingi nie zastąpią własnego pojazdu, co najwyżej mogą stanowić uzupełnienie prywatnych pojazdów i komunikacji.

#samochody #mpk #krakow #warszawa #wroclaw #zalesie
  • 184
jakby wszyscy mieli takie podejście jak ty to i tak bys nigdzie nie dojechał samochodem przez korki

@Scaab: nic bardziej mylnego - zobacz o czym pisze op - większe zakupy, do lekarza, za miasto. Korki tworzą się jeżeli wiele osób ma ten sam/podobny cel, np. dojazd do pracy do centrum. Sklepy czy gabinety lekarskie powstają proporcjonalnie do rozrostu miast, więc nie powodowałyby korków. W kwestii dojazdu do pracy zgoda, wszystko inne
@MinnieMouse0: 5 razy jechałem pociągiem w ciągu ostatnich dwóch lat, raz poznań wrocław, raz poznań wawa + powroty i raz gda->poznań. Za każdym razem brałem najdroższe pasujące na dany czas bilety. Na 5 pięć razy trzy #!$%@? to miało ze zdjęciem wspólnego. A nie sądzę, żeby do zakopca puszczali pociągi bez gwarancji miejsca siedzącego. Ale sprawdzać mi się nie chce ¯\_(ツ)_/¯

PS pic rel - faktycznie pociągiem szybciej
Pobierz fortySeven - @MinnieMouse0: 5 razy jechałem pociągiem w ciągu ostatnich dwóch lat, ra...
źródło: comment_5NwJJzCKfe4wwIW4tjHhKmJRYKhHLkr0.jpg
Widzę że jeszcze nikt nie podniósł kwestii kosztów.
Czy ktoś z was liczył ile was dokładnie kosztuje auto?
Zakup,
Paliwo,
Przegląd,
Ubezpieczenie,
Serwis,
Mycie,
Każda jedna pierdoła.

Mi za mniej niż rok używania (od listopada) za auto z 1999 roku zapłaciłem 7600.
Na razie wyszło 15000. A nie zepsuło się nic znaczącego, średnio robię 40km dziennie, ale do pracy nie jeżdżę.

Pewnie taniej by wyszło auto wynajmować jak chce gdzieś jechać niż
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@wjtk123:

powinny zniknąć z miast

Może nie z wszystkich ale z dużych miast i może nie z całości ale z centrów miast.

Nie jestem tego wielkim orędownikiem ale patrz:

Większe zakupy

Po co jechać do centrum albo w ogóle w stronę centrum po większe zakupy. Sklepy wielkopowierzchniowe są również, a nawet przede wszystkim na obrzeżach, a mniejsze w każdej dzielnicy na miejscu.
Poza tym większe zakupy można zamówić online z dostawą.
@wjtk123: Wydaje mi się, że problemem jest dojeżdżanie ludzi codziennie do pracy samochodem w godzinach szczytu, a nie pojechanie po zakupy raz na jakiś czas. Więc dopóki jeździsz do pracy komunikacją miejską to nie widzę problemu.
@SpokojnyPan: Ostatnio kupowałem mieszkanie i patrz pan jak coś kupowałem do mieszkania to brałem vana z Vozilli i potem wszystko do niego pakowałem. Chcesz wyjechać za miasto? Wypożyczasz auto. Koszty tego są wielokrotnie niższe niż koszt zakupu i eksploatacji własnego auta.

Nie rozumiem jak można być tak ograniczonym żeby zamykać się wyłącznie w zakupie własnego auta nie widząc innych możliwości transportowych.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@MinnieMouse0: @wjtk123:

Większe zakupy

Przeciągnięcie zakupów na wózeczku pic rel

Ale większe zakupy dla rodziny 2+2 mieszkającej w domu jednorodzinnym, tym bardziej jeśli np. zaprosili gości na grilla w weekend, to nie jest wino, czipsy i puszka karmy dla kota jak w przypadku młodej singielki z kawalerki w bloku xD

Przewieź zgrzewkę i dwie kraty piwa na bagażniku roweru to pogadamy, a to dopiero początek listy zakupów ( ͡°
@Witaminae sam mieszkam w Krakowie i faktycznie jest problem z komunikacją miejską. Ale bardzo ona cierpi przez korki w od matecznego po 29 listopada przez brak wydzielonych pasów i mała ilość możliwości do przejazdu z południa na północ.

Co do opisanej sytuacji - mogła się zepsuć sygnalizacja ( co ostatnio często na zakopiańskiej się dzieje przez budowę która jest obok) i dlatego tramwaje stoją.

Komunikacja miejska nie jest idealna. Ale im więcej