Wpis z mikrobloga

• 1088
Pusty śmiech mnie bierze, gdy ktoś twierdzi, że prywatne samochody powinny zniknąć z miast i można je czymś zastąpić.

Większe zakupy, wyjazdy z dzieckiem do lekarza, wyjazdy pod i za miasto. Załatwianie tego wszystkiego bez własnego samochodu to zwyczajna udręka. Korzystanie z komunikacji miejskiej? Niekończące się pasmo nerwów - spóźnienia, koczowanie ma przystankach, często przemieszczanie się w gigantycznym tłoku, jak zwierzęta, obcowanie z elementem społecznym.

Eh...I żadne taksówki ani carsharingi nie zastąpią własnego pojazdu, co najwyżej mogą stanowić uzupełnienie prywatnych pojazdów i komunikacji.

#samochody #mpk #krakow #warszawa #wroclaw #zalesie
  • 184
@wjtk123 oczywiście, że carsharing pomaga. Na co dzień korzystam z bardzo wygodnej komunikacji miejskiej lub roweru. Jeśli jednak potrzebuję na szybko np. odebrać różową z dworca, albo pilnie dojechać do biura, wskakuję w auto z carsharingu i jest zajebiście. Mam wszystkie korzyści posiadania auta bez posiadania auta. A koszty są niższe niż wyszłoby mnie za ubezpieczenie własnego samochodu.

Future is now, old men!
via Wykop Mobilny (Android)
  • 59
@wjtk123: jak myślisz przy zakupie mieszkania i nie kupujesz na #!$%@?, albo super duper osiedlu deweloperkim w polu kukurydzy, gdzie nie masz żadnej infrastruktury społeczno-usługowej to wszystko to co napisałeś masz pod ręką. Otagowałeś o dziwo #warszawa, gdzie komunikację miejską masz na bardzo wysokim poziomie, a chyba krytykują ją ludzie, którzy albo nią nie jeżdżą, albo mieszkają w jakieś pipidówie i mają jeden autobus na godzinę. Czy to ci się
@Scaab: mam to samo podejście, a jednak nie stoję w korku w mieście. a wiesz czemu? bo przez 99% mój samochód stoi w garażu, a ja korzystam ze zbiorkomu. Samochód służy mi we wszystkich sytuacjach opisanych przez OPa:
- wyjazdy poza miasto
- zakupy
- załatwianie spraw
Do pracy, gdzie zasuwam rutynowo, mogę sobie jechać komunikacją, bo to na autopilocie i te godziny poświęcę sobie na czytanie książki.
@wjtk123: Ja w autobusie to się brzydzę usiąść bo często jakieś menelstwo obsrane tym jeździ. Wolałbym już w korku postać xD ale mam prace zdalną i tak i #!$%@? na to
@wjtk123: Może w większych miastach komunikacja jest lepsza ale patrząc z perspektywy około 100 tysięcznego miasta to komunikacja miejska to żart XD Brak kompletnie autobusów nocnych. Autobusy w najlepszym przypadku kursują co 30 minut ale to i tak na tych bardziej uczęszczanych liniach. Rozkład jazdy z dupy dobrany. W pracy byłem albo kilka minut po ósmej albo #!$%@? 20 po siódmej i żadnej alternatywy. Ilość meneli w autobusach jest nie do
@marian1881:

ad. 1 Nie no super, ale uwzględnij ilość osób, które pracują w biurach w centrum i ile z tych miejsc jest zajętych praktycznie na stałe, przez osoby z darmowym parkingiem (z abonamentem) i złotówy, albo lepiej wsiądź dzisiaj w auto i przejedź się koło 17 po tych wszystkich wymienionych miejscach i jeszcze raz poźniej mi to powtórz ;)

ad. 2 Liczenie miejsc na mieszkańca to najgorsze gówno jakie można zrobić,
@wzor_fizyczny: @Scaab: powiem Ci że nie mam pojęcia jak w takim Poznaniu ma się w godzinach porannych więcej ludzi zmieścić w tych tramwajach/autobusach. Teraz w wakacje będzie lżej, ale ogólnie wg. mnie najpierw niech poprawią komunikację miejską (więcej tras, więcej tramwajów) a później można myśleć o tym czy się przesiąść w tramwaj. Bo teraz zdecydowanie szybciej dojeżdżam samochodem i w większym komforcie.