Wpis z mikrobloga

Czy jeżeli w umowie zlecenie mam zapis o zakazie pracy u konkurencji na tym samym stanowisku dwa lata po zakończeniu pracy to czy mogę podpisać umowę zlecenie z konkurencją w czasie jej trwania? Umowa nie przewiduje takiej sytuacji wspomina tylko o zakazie po zakończeniu współpracy.

#prawo #pracbaza #prawopracy #pytaniedoeksperta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krol_bolu: nu,odszkodowanie za to, ze zobowiązujesz sie do niepodejmowania pracy w danym zakresie. Jego brak, to znowu dowód na to, ze zleceniodawca trochę Janusz. Teoretycznie jego brak nie wplywa na waznosc takiej umowy, ale zawsze mozna podnieść, ze narusza 5 kc... ale na ile to by chwycilo, to nie wiem.
  • Odpowiedz
@tomjar: @Tamerlan: mój pracodawca to państwowa uczelnia i w zasadzie to rzeczywiście nie przewiduje żadnego ekwiwalentu. Pracuje przy projekcie badawczym i ogólnie jestem zadowolony. Niestety ale nie wszyscy z administracji podchodzą do niego poważnie i przez ich decyzje wiele kwestii jest przeciąganych lub odkładanych na "następny rok". W opozycji mam prywatną uczelnię która wykłada duże pieniądze na dokładnie ten sam temat. Moja rola nie jest na tyle kluczowa
  • Odpowiedz
@krol_bolu: jedyną podstawą do odszkodowania itp. byłaby właśnie umowa o zakazie konurencji w trakcie i po ustaniu umowy zlecenia (tak jak przy umowach o pracę), ale to musi wynikac z jej tresci, ewentualnie, ze taki byl zamiar stron by w trakcie trwania umowy również.
  • Odpowiedz
@krol_bolu: Jestem przekonany, że tak naprawdę nic się nie stanie i nie będziesz ponosił żadnych konsekwencji.

W przypadku kiedy masz wpisany zakaz konkurencji przez x okres po zakończeniu pracy a pracodawca nie daje ci z tego tytułu żadnych gratyfikacji to z zasady nasze sądy odrzucają takie ewentualne roszczenia.
  • Odpowiedz