Wpis z mikrobloga

#it #remote #programowanie #programista15k #java

Pytanie, co sądzicie o przechodzeniu na prace zdalną - konkretnie poza granicami Polski, zostając w PL i tutaj mieszkając? Rozważam czasem wizyty w głownym biurze jak trzeba. Aktualnie mam prawie 4 lata expa w javie, myślę o poszukaniu roboty przykładowo w Szwecji jako zdalniak, czasem tam dojeżdzać - "zyć za korony, nie złotowki". Co waszym zdaniem jest wymagane, bądź jak najlepiej zacząć szukanie takich ofert/firm aby porozmawiać? :)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Andrijek: a miałeś okazję już pracować zdalnie tak na trochę dłuższą metę? Bo to jest trochę tak że to chyba nie dla każdego (np. dla mnie nie). Brak kontaktu z "żywym" człowiekiem, komunikacja z innymi członkami zespołu też utrudniona (aczkolwiek na pewno do ogarnięcia), trzeba się dobrze organizować żeby wiedzieć kiedy jesteś już po pracy (no bo przecież cały czas w domu).
  • Odpowiedz
@Andrijek: Z doświadczenia wiem, że to fajna sprawa, ale nie dla każdego. Ja akurat już się przyzwyczaiłem. :)

EDIT: Wszystko ma wady i zalety, ale fajne jest to, że płacą Ci pensję o 1/3 niższą niż w USA za to samo co dostają ludzie na miejscu. Tylko, że wydajesz w Polsce i jesteś królem życia i pensja #programista15k to poniżej granicy ubóstwa. :)
  • Odpowiedz