Wpis z mikrobloga

Wołam wszystkich programistów tego świata!

Zapraszam do dzielenia się wiedzą, ͡͡ktora może pomóc wielu osobom (° ͜ʖ ͡°)

1. Jesteś programistą?
2. W czym programujesz?
3. Co myślisz o Java?
4. Który język najlepszy dla początkującego, a jaki najtrudniejszy?
5. Jak zostałeś programistą? Z jakich źródeł, książek korzystaleś?
6. Jesteś po studiach informatycznych czy nie? Polecasz?

Jestem ciekaw waszych dróg w tym kierunku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No i szukam historii motywacyjnych, że warto xD

#informatyka #programowanie #technologia
#oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #naukaprogramowania
#programista15k #programista15k #java #pracbaza
#studia #szkola #wykop #wygryw #dziendobry #warszawa #poznan #pdk #www #windows #windows10 #ubuntu #internet #pomocy #html #bigbrother #java #javascript #python #cplusplus #php #ruby #html #frontend
  • 22
@Pizza1212: Jeśli chce Ci się to warto, jeśli nie chce Ci się to nie warto.

1. Tak
2. Java. Na co dzień wykorzystuję kilkanaście języków do różnych potrzeb
3. Nie myślę o Javie
4. Niemal każdy język w dzisiejszych czasach ma dość dobre wprowadzenie, coś robi doskonale, a coś okropnie. Najlepszy dla początkującego jest język, w którym weźmie i zacznie.
5. Skończyłem studia
6. Tak. Tak.
@Pizza1212: to tak w skrócie

1. Na ten moment zajmuje się programowaniem. Jak znajde wreszcie praktyki albo robote to wtedy będę mógł się nazwać programistą
2. Swift
3. Bardzo mnie boli Java, przykre wspomnienia po zajęciach na uczelni.
4. Wszystko idzie tak wysokopoziomowo, że niedługo zaczniemy zapominać czym jest "integer" czy "char". Jak chcesz się sprawdzić w backend, to C++ (już pomijając C, bo całkiem się zniechęcisz). Jak front to w
@Pizza1212:
1. Tak
2. Java / JavaScript / AngularJS / Angular
3. Nie myślę o Javie. Myślę w Javie ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak na serio to język jak język.
4. Język to tylko sposób napisania algorytmu, nie ma większego znaczenia jeśli się od razu na coś mega abstrakcyjnego / niszowego nie porwiesz. Najpopularniejsze = najwięcej tutoriali, najlepsza dokumentacja itd. No i kwestia gustu, warto przejrzeć
@FairPlay: Dziena za dobre rady i optymizm który słychać w Twych słowach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do pracy, kierunku, jak się uczyć do tego?
Chodzi o to że masz np back end, czy junior developer - lecz jak klikasz w te pozycje, to wymagają dużo... Masz jakiś obczajony standard umiejętności który otworzy drzwi do większości dobrych prac z javą? ( ͡° ͜ʖ ͡°
@Pizza1212: więcej się nauczyłem od prowadzących i kolegów niż z książek. W tamtych czasach brylowała Thinking in Java. Robiłem projekty i to mnie najwięcej nauczyło. Sporo nauczyłem się na magisterce, bo pracowałem nad projektem , którego hosting został zdjęty, a zależności były bez wersji w katalogu lib obok ant.xml. Jedna z nich od wersji w projekcie została dwukrotnie przejęta i częściowo przepisana.
@Pizza1212:

1. Przejrzyj oferty, poszukaj na grupkach, stronkach z ofertami co teraz jest pożądane.
2. Przejrzyj technologie - zobacz które się najczęściej powtarzają, potem sobie porównaj - pooglądaj tutoriale, spróbuj napisać prosty program w każdej z nich (no chyba, że wiesz że to będzie Java, wtedy problem z głowy i czas zaoszczędzony).
3. Zacznij się uczyć najciekawszej technologii którą znalazłeś.
4. Miej na uwadze, że przez całą karierę języki w których
1. Rok pracowałem w czasie technikum, teraz na studiach się skupiałem i maturze, ale wracam jakoś niedługo bo pieniążków ni ma
2. Ruby (Railsy), do tego dochodzi zabawa z frontem, czyli JS (w tym react) i inne bzdety.
3. Nigdy nic nie robiłem, zostałem wychowany w nienawiści do tego języka, lecz nie miałem z nim osobiście styczności, więc nie mam żadnej podstawy by wypowiadać się na ten
@FairPlay: Core Java - wersja polska do Javy 8 może być? Widziałem także Herberta Schildta kompendium programisty - ale jeśli nie wspominasz, to chyba nie jest takie dobre co core Java ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niby dużo temator w 1000 stron, aczkolwiek opinii dużo nie ma :/
A co myślisz o Springu w core Java? Lizneli choć troszkę temat? ( ͡° ͜ʖ ͡°)