Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
Godzina 4 rano a ja wziąłem się za naprawę oświetlenia nad lustrem, które nie działa od nowości.
Sprawdziłem wszystkie przewody, prąd dochodzi do przetwornicy.
Na wyjściu mam 0V.
Na początek sprawdziłem uzwojenia trafo dużego i zarówno pierwotne jak i wtórne nie są przerwane, mają tak ok 1 Ohm. Dziwna sprawa, ale powiedzmy, że multimetr jest niedokładny.
Co tu mogło się z----c, co jeszcze sprawdzić?
Stabilizatory to 13005D.
#elektronika #pomocy
LM317K - Godzina 4 rano a ja wziąłem się za naprawę oświetlenia nad lustrem, które ni...

źródło: comment_op18XGV7rcb8JETqAUDyu12qj4dQGd4Y.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 20
@LM317K: 13005D to nie stabilizatory tylko mocne tranzystory NPN z wbudowaną zaporowo diodą w CE więc wpierw w ciemno nowe 2szt, do tego sprawdzić wszystkie diody czy nie zwarta któraś. To nie konwencjonalny stabilizator tylko przetwornica więc się nie wsbudza. Profilaktycznie także sprawdzić kondensatory poza obwodem.
  • Odpowiedz
Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że Arduino użyłeś w lampie? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jaką to ty (specjalnie z małej litery) masz lampę. Może byś lepiej wykorzystał Arduino?
  • Odpowiedz
@nietenteges: o panie co za cudo, poważnie ta przetwornica to zwykły generator astabilny na dwóch tranzystorach bez żadnego sprzężenia zwrotnego od strony wtórnej przetwornicy?
  • Odpowiedz