Aktywne Wpisy
WielkiNos +411
Rozmowa z modelką z tindera. Nie każdy z was doświadczył takiego matcha, więc pan, który dostąpił tego niezwykłego zaszczytu postanowił się podzielić jakże ciekawą rozmową z widocznym na zdjęciu sexi aniołkiem.
#tinder #logikarozowychpaskow #p0lka #logikaniebieskichpaskow #pieklomezczyzn #samiecalfacontent
#tinder #logikarozowychpaskow #p0lka #logikaniebieskichpaskow #pieklomezczyzn #samiecalfacontent
Antorus +129
Od jakichś 17 lat ładuję średnio 2 litry pepsi dziennie (od kilku lat wersję bezcukrową). I jak każdy zauważył cena tego napoju ostatnio wzrosła o prawie 100% względem tego, co było jeszcze w czasie pandemii. W marketach dwulitrowa butelka maxika już prawie po dychę, a w mniejszych sklepach to i po 13-14 widywałem. No koszmar, przy takim spożyciu to wydatek się robi prawie jak na racę szlugów.
Na socjalach często mi się
Na socjalach często mi się
Znajdź dowolny przepis z książki kucharskiej, strony internetowej, przepis mamy/babci. Na 99% przepis pierwotnie napisany przez kobietę. No i masz:
Szklanka mąki.
Łyżeczka czegoś tam.
Szczypta innego syfu.
Jajko. (Jakie Kurr....a L? S? M?)
Zmieszać i piec do przyrumienienia. (to może chociaż zdjęcie tego odpowiedniego PRZYRUMIENIENIA?)
Powtarzalność "zajebista". Łyżeczka płaska czy czubata? Szklanka jaka? 200ml? 230ml? 250ml? (nawet wikipedia podaje zakres 200-250ml! Rozrzut w #!$%@?! Każdy co słyszał chociaż o błędach pomiarów powie, że to ogromny rozrzut!)
I potem taka kucharka raz zrobi lepiej, raz zrobi gorzej, loteria 50:50 więc nie będzie dobra, bo połowa ludzi dostanie syf do żarcia, połowa nie.
A przepis napisany przez mężczyzne?
200g mąki pszennej typ 500
8g cukru waniliowego
250 ml mleka 1,5%
1 jajko L (lub 2 S)
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu z grzaniem góra dół.
Powtarzalność doskonała, margines błędu malutki, nawet początkujący nie spieprzy przepisu. I tak 100% osób dostanie to samo, więc kucharz zostaje określony zajebistym.
Ale weź kurna znajdź takie przepisy, bo albo pisane przez baby, albo targetowane pod baby.
#gotowanie #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zalesie
"kuchnia to nie apteka"
no niby nie, ale dla mnie przepis to jest coś czego pierwszym razem mam się sztywno trzymać i ewentualnie później mogę sobie modyfikować, a nie przepis bazujący na "do smaku", "odrobiona" itd.
Moja mama nie mogła zrozumieć dlaczego zadaję jej zawsze precyzyjne pytania ile czego ma być / jak długo. Jak ktoś nie ma doświadczenia xx lat, to musi mieć jasną instrukcję i
@RandomDucklingGenerator: Przesadzasz, to nie kwestia płci, wiele przepisów spisanych przez kobiety ma gramaturę, a z drugiej strony facet, który ogarnia podstawy gotowania, będzie robił wszystko na oko. Nie ma reguły.
Poza tym dużo zależy od tego co gotujesz, jak robisz sałatkę, to nie musisz mieć idealnie napisane "350 g pomidora", wystarczy "dwa średnie pomidory", a nawet
@janeeyrie: To też raczej kwestia typowo biologiczna niż odmierzania gramatury. Faceci mają po prostu więcej kubeczków smakowych i dlatego właśnie w najlepszych restauracjach są kucharzami, a nie kobiety.
@RandomDucklingGenerator: no próbkę masz niebylejaka. Z jednej strony czepiasz się 20 g maki (której i tak ostatecznie daje się na czuja w zależności od konsystencji), z drugiej wysjuwasz wnioski na podstawie kilku przypadkowych opinii.
Może wyjdę na starego pierdziela, chociaż dopiero 3 z przodu mam i to od przed chwili, ale
Komentarz usunięty przez autora
Kuchnia to nie apteka. Dobre dania robi się nie za pierwszym czy drugim razem, ale po kolejnych próbach kiedy wiesz, jaki efekt chcesz osiągnąć - czy ciasto jest za bardzo lejące się, czy za gęste, czy mięso jest zarumiemione mniej lub bardziej. Uważam że robiąc dwa razy to samo danie w dokładnie odmieżonych składnikach, da dwa
A cukru waniliowego chyba w sklepie nie dostaniesz, wanilinowy co najwyżej
@agaja: szkoda że każdy kto profesjonalnie piecze ciasta powie ci że wszystko co do grama albo mililitra bo wyjdzie gówno. Wszystkie osoby które oglądałem na yt zawsze mówiły żeby iść zgodnie z przepisem, ewentualnie może ciasto na pizze zrobić na wyczucie które przyjdzie z czasem.
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki śmietanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli na oko do smaku
i jak ja tego #!$%@? nie lubię
nasze babcie nie miały wagi kuchennej, a w Polsce był tylko 1 model szklanki to może to miało sens
teraz bardzo modne są chociażby
@RandomDucklingGenerator: