Aktywne Wpisy
arinkao +354
Placki ziemniaczane z gulaszem, pieczarkami, confitem z pomidorków i ogórka kiszonego z rozmarynem i czosnkiem.
Danie wykończyłam keczupem i parmezanem ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
Zapraszam na #arinkaofood po więcej zdjęć.
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn
Danie wykończyłam keczupem i parmezanem ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
Zapraszam na #arinkaofood po więcej zdjęć.
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn
Goronco +112
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Znajdź dowolny przepis z książki kucharskiej, strony internetowej, przepis mamy/babci. Na 99% przepis pierwotnie napisany przez kobietę. No i masz:
Szklanka mąki.
Łyżeczka czegoś tam.
Szczypta innego syfu.
Jajko. (Jakie Kurr....a L? S? M?)
Zmieszać i piec do przyrumienienia. (to może chociaż zdjęcie tego odpowiedniego PRZYRUMIENIENIA?)
Powtarzalność "zajebista". Łyżeczka płaska czy czubata? Szklanka jaka? 200ml? 230ml? 250ml? (nawet wikipedia podaje zakres 200-250ml! Rozrzut w #!$%@?! Każdy co słyszał chociaż o błędach pomiarów powie, że to ogromny rozrzut!)
I potem taka kucharka raz zrobi lepiej, raz zrobi gorzej, loteria 50:50 więc nie będzie dobra, bo połowa ludzi dostanie syf do żarcia, połowa nie.
A przepis napisany przez mężczyzne?
200g mąki pszennej typ 500
8g cukru waniliowego
250 ml mleka 1,5%
1 jajko L (lub 2 S)
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu z grzaniem góra dół.
Powtarzalność doskonała, margines błędu malutki, nawet początkujący nie spieprzy przepisu. I tak 100% osób dostanie to samo, więc kucharz zostaje określony zajebistym.
Ale weź kurna znajdź takie przepisy, bo albo pisane przez baby, albo targetowane pod baby.
#gotowanie #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zalesie
Komentarz usunięty przez moderatora
Tyle, że rzeczywiście ciężko taki przepis podać dalej.
Co do przepisów idealnych - warto uwzględnić, że każdy piekarnik działa inaczej.
180st termoobieg godzinę w piekarniku A może dać inny efekt niż to samo w piekarniku B.
Ślepe zawierzenie cyferkom tez nie jest dobre.
@TypowyAnonIksDe: Ja też omijam :/ a jak już zacznę robić to potem rozpisuję sobie na sensowne jednostki.
@bogmar: O to ja mam podobnie! Wtedy nic mnie nie może zaskoczyć, a pamiętać nie trzeba xD
@agaja: Kucharka może i zrobi z głowy. Ale jak to potem np. przeskaluje w górę?
A co do pierwszego pytania...no normalnie. Jeżeli nie mówimy o przekazaniu przepisu dalej, to jakim problemem jest przeliczenie proporcji? W podstawowce przecież tego uczą :)
I jeszcze jedno - w przepisach, gdzie jest "szklanka " mowa jest zwyczaj o standardowej 250ml. Fakt,gorzej z pojeciami typyu łyżeczka
@agaja: No to jak w moim pierwotnym poście, mam przeskalowane w górę na 1.8 szklanki. Dostępu do wagi nie mam, więc przeliczenie na gramy nic nie da, bo nie mam do czego się odnieść.
Przepis, zeszyt, ręczne bazgroły i właśnie takie kwiatki, typu "szczypta, odrobinę, lekko" xD
Jak raz zrobiłem gównoburzę, to nie ogarniała o co mi chodzi :D
Dlatego szanuję przepisy od @MG78
i wkurza mnie też że jest lista produktów z miarami na górze, a później w przepisie już tylko ich nazwy, przez co trzeba wracać do góry. Nasyp mąkę do miski. ILE? Dodaj proszek do pieczenia. ILE? I tak cały przepis...
Nie mówiąc o braku optymalizacji użycia naczyń (-‸ლ)
Dlatego