Wpis z mikrobloga

• 420
#strajknauczycieli #nauczyciele

Kurde... Jak ja bym chciała, żeby zabrali te cholerne 13 mld z 500+ i dali tym nauczycielom.
(,)

Ale nie, po co. Niech patusy na nas głosują, wspieramy dzietność i przywracamy godność. Szkoda, że nie tym, którzy uczciwie pracują. Im to tylko podatki podnieść, wydłużyć czas potrzebny do awansu, dowalić biurokracji i naszczuć jednych na drugich i git.

#niepopularnaopinia #500plus
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lekkonieobecny: generalizowanie jest wszechobecne w naszym życiu. Weźmy pod uwagę chociażby wykop na którym każda grupa społeczna, od rowerzystów po kobiety ma przypisane odgórnie określone cechy.

I z jednej strony jest to poprawne, ponieważ jeżeli większość osób w danej grupie przejawia jakieś zachowanie to można uznać to za zachowanie grupy. Tak jak przy demokracji. W tym przypadku op raczej pokazuje kierunek działania naszego rządu - rozdajemy pieniądze na dzieci, niezależnie
  • Odpowiedz
  • 1
@macadamia dowolny rynek działa efektywniej gdy zarządzenie nim jest zdecentralizowane. sceptycznie odrzucam socjalizm, bo nie działa tak samo jak dowolny inny

@OmarBongo podaje Ci kontrargument dla myślenia, że jak gdzie indziej nie ma, to się nie da
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@K_R_S: aha czyli jesteś gotów poświęcić kilka pokoleń dzieci, wykorzystując je jako króliki doświadczalne, w eksperymencie którego nikt nigdy nie przeprowadził, nawet najbogatsze państwa, SUPER MYŚLENIE XD BO NA KAŻDEJ WSI POWSTANIE PRYWATNA SZKOŁA XD
  • Odpowiedz
  • 1
@OmarBongo ten eksperyment był przeprowadzany już wielokrotnie i zawsze działa. ostatni ciekawy przykład z brzegu to polski rynek spożywczy na przełomie lat 80 i 90
  • Odpowiedz
@K_R_S: ale dlaczego porównujesz nieopłacalna edukacje najbiedniejszej części społeczeństwa która służy wyrównywaniu szans, do rynku w którym zarabia się pieniądze? Wy tam już przez ten symetryzm w ogóle zrezygnowaliście z używania głowy?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@K_R_S: podstawowa edukacja to nie jest jakiś pomidor czy marchew żeby sprzedać, serio porównywać warzywa do edukacji to trzeba być ignorantem, dzieci ze wsi to by w życiu książek nie zobaczymy na oczy, nie mówiąc o tych innych z trudnych domów
  • Odpowiedz
  • 2
@macadamia sofizmat. pozwól że trochę go odwrócę:

Rok 1988 - Nie należy prywatyzowac rynku spożywczego, bo pozostanie odsetek meneli, których nie będzie stać na jedzenie. Dlatego powinniśmy 38 mln ludzi trzymać w sytuacji, że państwowa szynka jest tylko na święta.
  • Odpowiedz
  • 2
@OmarBongo pewnie tak samo, jakbym się czuł, gdyby za PRL szynka była tylko od święta, potem nagle po urynkowieniu rynku spożywczego dużo taniej szynki byłoby w każdym sklepie, a rodzice nie chcieliby mi jej kupić
  • Odpowiedz
@K_R_S: xD dobra kucu, moje przykłady nazywasz sofizmatem, twoje sprowadzanie misji edukacyjnej do handlu ogórkiem już nie ¯_(ツ)_/¯ sugerowanie ze można te sytuacje porównać to już wyższa liga s----------a. ja wysiadam, edukacyjna misja kuca kończy mi się po dwóch zdaniach, jak takie proste przykłady nie dotarły to nic nie dotrze.
  • Odpowiedz
  • 2
@macadamia nic nie poradzę ¯\(ツ)/¯ ale polecam dowolny kurs ekonomii. różnice między sytuacją rynkową a monopolem tłumaczone są na 3 lub 4 wykładzie mikroekonomii
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@lekkonieobecny Niestety życie wymaga generalizacji, nie da się każdemu dogodzić. Moje sumienie podpowiada mi jednak, że pracę należy wynagradzać, a rozmnażanie pozostaje kwestią prywatną ludzi.
  • Odpowiedz