Aktywne Wpisy

MonazoPL +79
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 700 zł monazo
Pobierz
źródło: temp_file2343105040881111423
Pobierz

Natchniony czyimś wpisem postanowiłem na desktop dać temu systemowi kolejną szansę. Tym razem myślę, że spróbuję czegoś z KDE, bo GNOME używa w aplikacjach jak Firefox paska tytułowego (serio, w 2019?!). Odpalam więc polecane przez ludzi Manjaro z KDE. Uruchamiam, oczywiście pasek tytułowy na fullscreenie w Firefoxie jest. Co mi tam, nie używam. Odpalę Chromium i sprawdzę czy też jest. Wchodzę w menedżera aplikacji, o fajnie, jest. Instaluję, bez problemów. Wchodzę w menu- o, jest! Uruchamiam... kurtyna. Nie uruchamia się. Przynajmniej straciłem tym razem 2 minuty, żeby stwierdzić, że nadal nie chcę tego czegoś na desktop. Wolę Windows 10. Instaluję program- działa, uruchamiam program- działa. Wszystko działa, samo, po prostu, bez szukania rozwiązań problemów w sieci.
Dla niezdecydowanych czy warto przechodzić na desktopie z Windowsa na Linuxa- nie warto.
#linux #systemyoperacyjne
Jak ktoś myśli że nie warto to jego problem ;)
@sroka22: to bierz czysty system typu debian ubuntu czy arch a nie jakieś manjaro czy inne coś, nawet Mint jest stabilniejszy niż to coś
Swoją drogą BSoD widziałem ostatnio na XP. Ubuntu mi się kojarzył że stresem czy system będzie nadal działać po aktualizacji.
@wacek_1984: masz problem sprzętowy. Rób backup.
To tylko kwestia perspektywy. Dla mnie po kilku latach na linuksie windows jest tak z-----y że jak mam odpalać wirtualkę z win10 to najpierw próbuję uruchomić to co potrzebuję na wine żeby się upewnić że muszę. Nic tam nie działa tak jak powinno, a przynajmniej nie
źródło: comment_oXpziYzF1e6BB3FnljDhuZVYZWkFatDx.jpg
PobierzNa w10 KernelSecurityCośtam ;)
@sroka22: Mam identyczne podejście i właśnie dlatego preferuję linuksy nad Windowsa - po wgraniu systemu mam pakiet biurowy na pokładzie. Może masz jakiś bardzo nietypowy sprzęt?
Czepiasz się chyba dla zasady :).
Chcesz oszczędzać piksele a z drugiej strony chcesz mieć przycisk zamknięcia i minimalizacji. Jak nie chcesz mieć górnej belki to sobie i3 zainstaluj :).
Ja mam bez paska wszystkie aplikacje właśnie w Gnome, po dodaniu jednego rozszerzenia. I to jest właśnie ta przewaga Linuxa na Win. Możesz sobie to łatwo
źródło: comment_vZwRSDtKWc3u0bOFJ8j5lWg94iabhxyE.jpg
PobierzNie zrozum mnie źle, Linux mi się nie zawiesił. Środowisko graficzne posypało np przy odtwarzaniu filmu- nie raz. Tylko, że na desktopie w zasadzie na jedno wychodzi.
Stabilnośc archaicznych aplikacji windowsowych ząs mam wyższą na Wine niż na Windows 7 i Windows 10.
Co do tych rozszerzeń to ja używałem Pixel saver a teraz używam "No title bar".
-Coś nie działa na windowsie
-Windows = kupa
-Coś nie działa na linuxie
-A potrzebne Ci
@sroka22: Ale wiesz, że możesz w Firefoksie wyłączyć pasek tytułowy od jakichś... dwóch lat? Menu -> Dostosuj -> Pasek tytułu.
nikt nie mówił, że Linux jest dla każdego usera do wszystkiego