Wpis z mikrobloga

Rok 2019 jak każdy innym będzie rokiem Linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°) #heheszki
Natchniony czyimś wpisem postanowiłem na desktop dać temu systemowi kolejną szansę. Tym razem myślę, że spróbuję czegoś z KDE, bo GNOME używa w aplikacjach jak Firefox paska tytułowego (serio, w 2019?!). Odpalam więc polecane przez ludzi Manjaro z KDE. Uruchamiam, oczywiście pasek tytułowy na fullscreenie w Firefoxie jest. Co mi tam, nie używam. Odpalę Chromium i sprawdzę czy też jest. Wchodzę w menedżera aplikacji, o fajnie, jest. Instaluję, bez problemów. Wchodzę w menu- o, jest! Uruchamiam... kurtyna. Nie uruchamia się. Przynajmniej straciłem tym razem 2 minuty, żeby stwierdzić, że nadal nie chcę tego czegoś na desktop. Wolę Windows 10. Instaluję program- działa, uruchamiam program- działa. Wszystko działa, samo, po prostu, bez szukania rozwiązań problemów w sieci.

Dla niezdecydowanych czy warto przechodzić na desktopie z Windowsa na Linuxa- nie warto.

#linux #systemyoperacyjne
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hehenuanek: xubuntu 18.04 już w zeszłym roku testowałem. Coś nie działało jak powinno i olałem. Szkoda mi czasu, spróbuję za rok- może wtedy powstanie w końcu distro, które po prostu działa. Szkoda mi czasu na zabawę systemem- dla mnie system na działać, wszystko ma na nim działać, nawet kosztem wydajności. Tyle i aż tyle (dla Linuxów aż tyle).
  • Odpowiedz
@wykopyrek: no był dla mnie, na W10 co updejt BSOD ;D

Jak ktoś myśli że nie warto to jego problem ;)

@sroka22: to bierz czysty system typu debian ubuntu czy arch a nie jakieś manjaro czy inne coś, nawet Mint jest stabilniejszy niż to coś
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@wacek_1984: może za jakiś czas, mnie dzisiejsze doświadczenia na jakiś czas zniechęciły.

Swoją drogą BSoD widziałem ostatnio na XP. Ubuntu mi się kojarzył że stresem czy system będzie nadal działać po aktualizacji.
  • Odpowiedz
@sroka22: Jak chcesz żeby linux był jak windows, to nigdy nie będzie. Szkoda czasu próbować, ani za rok, ani za dwa, ani za dziesięć.

To tylko kwestia perspektywy. Dla mnie po kilku latach na linuksie windows jest tak z-----y że jak mam odpalać wirtualkę z win10 to najpierw próbuję uruchomić to co potrzebuję na wine żeby się upewnić że muszę. Nic tam nie działa tak jak powinno, a przynajmniej nie
  • Odpowiedz
Szkoda mi czasu na zabawę systemem- dla mnie system na działać, wszystko ma na nim działać, nawet kosztem wydajności

@sroka22: Mam identyczne podejście i właśnie dlatego preferuję linuksy nad Windowsa - po wgraniu systemu mam pakiet biurowy na pokładzie. Może masz jakiś bardzo nietypowy sprzęt?
  • Odpowiedz
@sroka22: > a gdzie przycisk minimalizacji i zamknięcia. To jest workaround, nie dopracowane rozwiązanie.

Czepiasz się chyba dla zasady :).

Chcesz oszczędzać piksele a z drugiej strony chcesz mieć przycisk zamknięcia i minimalizacji. Jak nie chcesz mieć górnej belki to sobie i3 zainstaluj :).

Ja mam bez paska wszystkie aplikacje właśnie w Gnome, po dodaniu jednego rozszerzenia. I to jest właśnie ta przewaga Linuxa na Win. Możesz sobie to łatwo
h.....i - @sroka22: > a gdzie przycisk minimalizacji i zamknięcia. To jest workaround...

źródło: comment_vZwRSDtKWc3u0bOFJ8j5lWg94iabhxyE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@hehenuanek: nie. Mam desktop Dell. Wcześniej laptopy Dell i Lenovo. Jakieś problemy, że coś działało w niespodziewany sposób były zawsze. Albo instalacja poszła nie tak. To co dla linuksiarzy jest jedną z większych zalet- system zależności IMO jest jednym z powodów przez które ten system nigdy nie podbije desktopów
  • Odpowiedz
  • 0
@hepihipi: czytałem o rozszerzeniu global menu do gnome. Widniało jako niestabilne i nie zalecane. To ja tego nie chcę jeśli niestabilne jest to co oni nazywają stabilnym.
Nie zrozum mnie źle, Linux mi się nie zawiesił. Środowisko graficzne posypało np przy odtwarzaniu filmu- nie raz. Tylko, że na desktopie w zasadzie na jedno wychodzi.
  • Odpowiedz
@sroka22: To dziwne, u mnie działa zawsze i wszystko. Przynajmniej tak dobrze, jak Windows 7 na innym sprzęcie.

Stabilnośc archaicznych aplikacji windowsowych ząs mam wyższą na Wine niż na Windows 7 i Windows 10.
  • Odpowiedz
@sroka22: Widać po prostu to nie jest dla ciebie. Generalnie to jak nie chcesz mieć problemów z Linuxem wybierz jakąś normalną dystrybucję a nie jakieś niestabilne Manjaro oparte na niestabilnym Archu :). Pisałem już nie raz, że jak miałem Ubuntu, to co i raz mi się wykładało po aktualizacji. Odkąd mam Debiana ma spokój :)
Co do tych rozszerzeń to ja używałem Pixel saver a teraz używam "No title bar".
  • Odpowiedz
@sroka22: Ja się z Panem zgadzam, sam miałem problem z tymi paskami nad przeglądarkami ale na szczęście to pikuś bo wystarczyło dostosuj i kliknięcie 1 opcji. Ale no nie hejtuje linuxa bo ma gdzieś swoje miejsce ale podczas rozmowy z fanem linuxa którą odbyłem, który używa go non stop wygląda to mniej więcej tak:
-Coś nie działa na windowsie
-Windows = kupa
-Coś nie działa na linuxie
-A potrzebne Ci
  • Odpowiedz
GNOME używa w aplikacjach jak Firefox paska tytułowego (serio, w 2019?!)

@sroka22: Ale wiesz, że możesz w Firefoksie wyłączyć pasek tytułowy od jakichś... dwóch lat? Menu -> Dostosuj -> Pasek tytułu.
  • Odpowiedz
  • 0
@ponton: ok, choć w sumie dziwne rozwiązanie. W 2019 raczej powinno się szukać w ustawieniach odwrotnego ustawienia. Jak w gnome edytować ustawienia tego paska u góry? Bo marnuje się tam kupa miejsca..
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sroka22: widzisz z systemem zależności jest tak, że wszystko ma pasować na zasadzie klocków... można oczywiście zrobić obejścia w postaci paczek SNAP czy backportów (przykład Debiana ) albo pogodzić się z tym jak jest...

nikt nie mówił, że Linux jest dla każdego usera do wszystkiego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sroka22: jak chcesz bajerancki wyglad i wszystko działające z pudełka to spróbuj Linux deepin. Pasek w Firefox usuwasz w opcjach FF. Lub spróbuj środowisko Budgie (mój faworyt). Np Ubuntu Budgie a jeszcze lepiej Solus Linux z Budgie.
  • Odpowiedz