Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki,

Biorę się za projekt "inteligentnego" domu i chciałbym mieć możliwość połączenia się z nim z dowolnego miejsca, stąd pomysł wykorzystania VPN. Dowiedziałem się, że u dostawcy muszę wykupić dodatkową usługę przekierowania portów (niestety nie mam dostępu do routera, który mi udostępniają). Tutaj rodzi się kilka pytań:

1. Czy jeśli wykupię taką usługę i zostanie mi przydzielony jakiś port XXXX, to jak wygląda łączenie się z serwerem VPN, który będę miał postawiony w domu? Dajmy na to mam jakiś adres IP: xxx.xxx.xxx.xxx/PORT, którego używam żeby nawiązać połączenie klienta (np. telefon z androidem) z serwerem VPN postawionym w tej sieci lokalnej na raspberry pi. Czy taki serwer VPN automatycznie wykryje, że klient podłącza się przy użyciu nadanego mu ID i hasła?

2. Jeśli połączenie zostanie nawiązane prawidłowo, to mój telefon dostaje IP z tej sieci lokalnej (np. 192.168.1.x) i mogę przez SSH połączyć się z moim raspberry lub otworzyć stronę istniejącą w tej sieci lokalnej?

3. Co by się stało gdybym w sieci lokalnej miał dwa takie serwery VPN?

4. Co by się stało po wpisaniu w przeglądarce klienta znajdującego się w sieci lokalnej, w której istniałaby jakaś stronka np. o IP 192.168.1.3 i klient ten połączyłby się przez VPN z siecią, w której na tym samym IP była również jakaś strona? Czy dobrze rozumiem, że przy połączeniu przez VPN zostaje "zerwane" połączenie z siecią lokalną, w której znajdował się klient, a zostaje wykorzystana sieć, z którą zostało nawiązane połączenie i właśnie ta strona wyświetli się w przeglądarce?

#programowanie #siecikomputerowe #raspberrypi #elektronika #vpn
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach